Калифорнийски мечти

Алекс Прейгър е от Лос Анджелис и мечтае да живее там през 60-те

За да видиш красивото, не ти е нужно образование. Точно поради тази причина американската фотографка Алекс Прейгър няма диплома по специалност фотография, нито такава за курс по специални умения.

Тя се учи сама. Още в юношеска възраст започва да изпробва различни начини за снимане. Обикаля, гледа, вижда, запаметява момента и продължава нататък. Вдъхновение намира в криминалетата и работите на Дъглас Сирк и Алфред Хичкок. В същото време смята за специални снимките от модните корици. Нейните фотографии излъчват характерните черти и на двете - вкарват те в илюзорна машина на времето, изпращайки те в един отминал, но все така възхитителен свят, 60-те години.

Родената в Лос Анджелис фотографка създава впечатляващи снимки, изобразявайки калифорнийския начин на живот, който изглежда някак обикновен и приятен. Прекалено хубав дори. Тя често снима дами с много лак по косите и топирани прически, безгрижните им дни и игривите им погледи. Снимките ѝ крещят ретро, и в същото време изглеждат по възможно най-модерния начин.

Цветовете са ярки, много! Небето ѝ е тъмносиньо, очите - катраненочерни. Нормалните цветове на обектите са се изменили, изглеждат по-контрастни, по-силни, завладяващи.

Творби на Прейгър могат да се видят в издадените ѝ два фото албума. Единият през 2007г., наречен "Polyester” ("Полиестер"), а другият през 2005г. - "The Book of Disquiet, The Seven Deadly Sins” ("Албумът на безпокойството, Седемте смъртни гряха"). И в двете издания самоуката фотографка илюстрира по страниците емоции и ситуации, приютили специфичните за нея трагикокомични настроения, които носят творбите ѝ.

52 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 03.10.2011|14:37
Фотографията е много разпространено хоби, но малцина са тези, които дръзват да го развият. Много съм впечатлена колко многостранно се е развило това изкуство днес, като се започне от все по-усъвършенстваните високотехнологични цифрови фотоапарати, коитo се предлагат, до програмите за обработка на снимки, начело с Photoshop. Понякога и аз се чувствам силно привлечена от магията на снимането. Надявам се един ден да мога изцяло да се посветя на това изкуство.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay