Мелиса прекрасна

Бас китарист, достоен за модел - изкуството е в кръвта ѝ

Когато имаш нетипично дълго име, трябва хората да си направят труда да те запомнят заради нещо. Дали по тази причина, или просто защото е талантлива по рождение, Мелиса Ауф дер Маур ни накара да я запомним. И опознаем.

Тя е талантлив музикант и по-специално – бас китарист. Пее страхотно. Занимава се с фотография, но все още не можем да решим дали пред или зад обектива се справя по-добре, тъй като е и ужасно красива.

Страстта ѝ към изкуството донякъде се обяснява с потеклото на Мелиса. Баща ѝ е журналист и политик, а майка ѝ – литературен преводач. Различните им националности осигуряват канадско-щатско гражданство на дъщеря им. Като малка прекарва известно време в Кения с майка си, но неколкократно се разболява от малария и се връща в Монреал, където след гимназията завършва магистратура по фотография в Concordia University, специалност автопортрет.

Родена е на 17 март 1972 г., а името ѝ се свързва най-вече със скандалната група Hole. Тя свири на една сцена с провокативната изгора на Кърт Кобейн – Кортни Лав, в продължение на пет години. А попада в тези среди по доста странен начин.

Мелиса свири в бандата Tinker, която подгрява The Smashing Pumpkins в Монреал през 1993 г. Един от нейните приятели замеря хедлайнерите с бутилка, а тя отива да се извини от негово име. Така се запознава с Били Корган, който я препоръчва на Кортни Лав, когато Hole имат спешна нужда от басист след смъртта на Кристен Пфаф. Първоначално Мелиса не се съгласява на предложението, но после размисля. Записва с бандата албума Celebrity Skin, ала скоро след това - на 20 октомври 1999 г. - напуска.

През юни 2009 г. Кортни Лав обявява чрез своя блог, че Hole се събират отново, а Ауф дер Маур е обявена за бас китарист. Мелиса обаче е доста учудена и не приема с вълнение идеята. Според нея подобна инициатива е твърде безотговорна, тъй като за такова мащабно събиране е нужно повече от решение тип "Добре, ще дойда и ще свиря с вас.".

Ауф дер Маур е имала няколко участия в турнета и записи на други групи и изпълнители, сред които бившия вокалист на The Cars Рик Окасек, френските Indochine, както и Idaho и The Stills, а през 2000 г. се включва в турнето на The Smashing Pumpkins.

През 2004 г. талантливата красавица прави своите първи стъпки като соло музикант. Участва в няколко канадски популярни ТВ шоута и свири на турнета заедно с HIM и The Offspring. Следват слухове, че Мелиса ще се включи в повторното събиране на The Smashing Pumpkins, но тя упорито отказва да участва в подобни планове. Вторият ѝ соло албум бе издаден на 30 март 2010 г.

Освен сръчни пръсти на басист и певчески талант, осезаем в парчетата, в които използва гласа си, Мелиса има и завиден външен вид. Тези огнени къдрици и бяла кожа не остават незабелязани в метъл средите. През 2002 г. Ауф дер Маур е снимана за обложка на Black Sabbath.

Фотографията е другото изкуство, което осмисля живота на Мелиса. Тя има снимки, публикувани в списания като Nylon, Bust, Mastermind и American Photo. Участва в няколко нюйоркски изложби, а една от тях стартира на 9 септемрви 2001 г., като два дена по-късно е прекратена заради трагичните събития в САЩ.

В интервю за Guardian самата Мелиса признава, че преди да навърши 25, изобщо не е излъчвала женственост. Е, това се е променило, смятаме ние. Още повече, че наскоро бе избрана за една от музите във виртуалния музей на Жан-Пол Готие. Първата по рода си ретроспективна изложба на световноизвестния дизайнер включва проекция на реални лица върху главите на пластмасовите манекени, а един от експонатите е именно Мелиса, или поне нейно реалистично копие.

Мелиса Ауф дер Маур минава през различни етапи от живота си, като в момента се е отдала на соло кариера. Ние пък можем само да кимаме одобрително с глава. Музикален талант с усет към фотографията и неземна красота – няма и съмнение, че е достойна за одобрение!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay