Най-богатият мъж на планетата е и най-големият колекционер на изкуство

Чудо на архитектурата и изкуството

Най-богатият мъж на планетата е и най-големият колекционер на изкуство

Най-богатият мъж в Мексико, Карлос Слим, планираше дълго време отварянето на супермодерен музей на изкуствата. От миналата есен фондацията на бизнесмена показваше плановете на уникалната сградата в ексклузивни видео клипове и поддържаше интереса на нетърпеливата публика. Вчера, 1 март се оказа датата, на която изненадата беше разкрита и дългото очакване приключи. Музеят "Soumaya" вече е официално открит, научихме от сайта Luxist.com.

Карлос Слим Хелу, син на ливански имигранти, изгражда богатството си сам, като създава най-голямата телекомуникационна компания в Мексико и днес, според Forbes, е най-богатият човек на планетата с общо състояние възлизащо на 53.5 милиарда долара до момента. Оказва се, че Слим е голям ценител на световното изобразително и приложно изкуство, като притежава лична колекция от над 66 000 произведения на майстори като Ван Гог, Моне, Ел Греко и Матис. Това е и една от причините той да се посвети на създаването на модерен музей в Мексико сити, в който да изложи ценните творби.

Музеят, сам по себе си е произведение на изкуството, проектиран от зетя на Слим, 38-годишния Фернандо Ромеро. Красивата шестетажна сграда, която заема площ от 55 778 кв.м., прилича на футуристичен пясъчен часовник от алуминиеви шестоъгълници, който величествено се извисява в квартала Поланко. Но този проект далеч не е продукт на суетата на поредния магнат: Ромеро е професионалист в областта на архитектурата, като в автобиографията си има награда за "Млад архитект на 2009г." от Мексиканското дружество на архитектите и е работил с Рем Коолхаас в известната архитектурна компания "OMA", чиято заслуга е дизайна на сградата на Централната телевизия на Китай (CCTV), новата сграда на банка "Ротшилд" в Лондон и много други известни здания.

"Soumaya", по името на покойната съпруга на Слим (също така означава "малък рай" на арабски), беше официално открит с частно парти, на което присъстваше президента на Мексико, Фелипе Калдерон. Ще последват серия изложби през новата година, като на първия етаж ще бъде показана личната колекция на Слим от скулптури на Огюст Роден, която е втората по-големина в света. В другите зали ще  бъдат разположени експозиции на ценни мексикански златни монети, платна на световни майстори и творби на мексиканските художници Диего Ривера и Хуан Сориано. Последният етаж ще "посреща" посетителите си с Триумфалния ангел на Салвадор Дали.

До края на месеца новата сграда официално ще отвори врати и за посетители и ценители на изкуството, като входа е свободен.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay