Нобеловият лауреат Орхан Памук идва в България през май

Орхан Памук в България

През 2006 г. Орхан Памук стана първият турчин, удостоен с нобелова награда и целият свят научи за него, въпреки че година по-рано сп. "Тайм" вече го беше включил в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света. В световен мащаб са продадени над седем милиона негови книги, преведени на повече от 50 езика.

 

По-голямата част от романите му са преведени и на български. Последно на родния книжен пазар излезе "Джевдет бей и неговите синове" като това всъщност е първата книга на Памук, която той публикува през 1982. На разположение за българските читатели са и "Името ми е червен", "Сняг", Истанбул, Черна книга и Бялата крепост.

 

Добрата новина за неговите почитатели идва от Фондация "Елизабет Костова", по чиято покана Орхан Памук ще гостува в София на 18 май. Засега не е ясно дали писателят ще се срещне със свои читатели, къде и колко време ще продължи престоят му у нас, но тепърва ще се изясни.

 

Противоречивата личност на Памук винаги буди, както възхищение, така и гняв, особено в родната му Турция. Там той е даван под съд, заради прочутия член 301 от турските закони, които търсят отговорност от всеки "обидил държавата и нейните граждани". Нобелистът обаче така и не е признат за виновен. Няколко години по-късно брат му попада на подсъдимата скамейка поради същите причини. В момента и двамата не живеят в Турция. Орхан Памук чете лекции в Колумбийския Университет в САЩ, където живее със жена си и дъщеря си Рюя.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay