"Габриел Гарсия Маркес. Един живот" - биографията на великия писател

Дали Кастро е чел Маркес?

Не мога да категорично да определя дали харесвам "Сто години самота" повече от "Любов по време на холера", защото и двете книги са гениални по свое му, но със сигурност обичам писането на Габриел Гарсия Маркес. Той е признат за един от най-великите и популярни автори, носител на Нобелова награда за литература (1982), както и на множество други призове. В книгите си неизменно превръща своя живот и родината си Колумбия в пленителна приказка. Какъв обаче е образът му от другата страна - когато не рисува с думи и фантазия живота на геройте си, а самият той е главен герой в книга?

 

"Габриел Гарсия Маркес. Един живот" е най-пълната биография на писателя, а автор е Джералд Мартин - негов официален биограф и личен приятел. Той обстойно разглежда както живота, така и творческия път и произведенията му. Приятели, близки и специалисти, общували с Маркес в съответния период от живота и работата му, извадки от писма и цитати от други материали, спомени на писателя, или за него - това е в основата на невероятния портрет на световноизвестния колумбийски писател.

 

За всеки период от живота на Маркес са включени и съответните творби, с рецензии за тях. Авторът задълбочено проследява еволюцията на политическо-етичните възгледи на писателя, на фона на житейското му развитие и опит. Разгледани са политическите му симпатии, посещенията в Източна Европа в края на 50-те години на миналия век и ролята, която впечатленията му от Източния блок изиграват за синтеза на политическото му мислене. Отделено е място на отношението му към Куба, взаимоотношенията му с Фидел Кастро и ролята им в произведенията му. Подробно е разгледан и личният живот на Маркес.

 

Авторът Джералд Мартин съумява великолепно да долови грапавата, омайна и нерядко комична реалност зад неговите книги. Докато следва перипетиите в живота на този лошо облечен, изпосталял млад мъж, издигнал се от провинциалното безличие до богатството и световната слава, Мартин не отминава треската и безпокойството в конфликта между известността и литературната специфика, между политиката и творчеството, между властта, самотата и любовта в живота на Гарсия Маркес. Авторът анализира и разноречието между карибските корени на писателя и мрачния авторитаризъм на високопланинската Богота.

 

Повече от петнайсет години Мартин интервюира над триста човека, сред които Фидел Кастро, Фелипе Гонзалес, четирима президенти на Колумбия, писателите Карлос Фуентес, Алваро Мутис, Марио Варгас Льоса и Томас Елой Мартинес, а също и семейството на писателя - съпругата и синовете му, майка му, братята и сестрите му, както и неговите приятели и професионални сътрудници.

 

Джералд Мартин е професор по съвременни езици в университета в Питсбърг и старши научен сътрудник и професор по карибски изследвания към Лондон Метрополитън Юнивърсити. Посетил е всяка държава в Латинска Америка и е писал много за континента. Цели четирийсет и пет години е единственият английскоговорящ член на Архива по латиноамериканска литература на ХХ в. в Париж и е последният президент на Международния институт по иберо-американска литература в Съединените щати.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay