Последният филм и едно разсъждение

Детски, но за възрастни

Последният филм и едно разсъждение

Децата възприемат света по особено непреднамерен начин. За тях бялото е бяло, и черното – черно. Те нямат предразсъдъци и не живеят в илюзорни светове. Доколкото самото детство не е една паралелна реалност.

 

Детството, реално и вълшебно, осигурява на съзнанието безброй хоризонти за възприятие на околния свят. Именно затова, запазим ли детското в себе си, ще бъдем с една идея по-креативни. Но е толкова трудно...

 

За да се върнем с усещане за носталгия в предишните, отдавна отминали години, ние четем детски книжки и гледаме анимационни филмчета. Смеем се на глупавите ситуации и изпитваме умиление от историите с щастлив край. И тогава истината ни удря с чук по главата – тези продукти за деца далеч не са чак толкова невинни.

 

Може би сте чували, че "Малкият принц" на Екзюпери съдържа в себе си смисъл както за малчуганите, така и за по-порасналите. Различни по възраст, хората преоткриват тази книга и намират нови послания в прочетените веднъж редове.

 

По същия начин се върнах в детството си с анимационните серии на "Семейство Флинстоун". Бях искрено учудена, когато вместо забавни глуповати шеги, между героите имаше семейни проблеми, приятелски кавги, а самият Фред Флинстоун се оказа нахален тип, който мисли само за своята облага. Персонажите във филмчето всъщност са изключително реалистични и ежедневно срещам хора с подобни качества. А дали създателите му не са опитали да "подготвят" малките си зрители за това, което ги очаква?

 

Уилма ревнува съпруга си. Фред е готов да предаде най-добрия си приятел във всеки един миг. Двете жени постоянно се наговарят и подозират мъжете си. Точно както в реалността. Още повече, това са хора от каменната ера – нищо ли не се е променило досега?!

 

И не е само тази анимация, и не са само тези герои, припокриващи се напълно с действителни лица и събития. Все пак анимациите се рисуват от възрастни, те няма как да не пречупят историята през своята пораснала призма. Дано само децата, с тези многопластови на смислово ниво филмчета, продължават да виждат само забавните моменти в толкова сериозните истории. Иначе ще бъдат крайно разочаровани.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay