Пътеводител на забравена София

Столицата отпразнува своя имен ден

В деня на Вяра, Надежда и Любов, столицата също почете своя празник. Тази година той бе отбелязан по необичаен, но особено атрактивен начин.

Градинката зад Двореца беше онова старовремско "Стъргало", отпреди 100 години, пропито със суетнята от всекидневния бит и нощното великолепие на буржоазна София. Проведоха се фотоконкурсите "Забравена София - на фокус" и "От албума на баба", както и т.нар. акция "Ретро-Дефиле", по време на която всеки желаещ беше преобразен като столичанин от миналия век.

"Ретро София Фест" бе своеобразен пътеводител из забравена София. Бяха разиграни отворени представления, като сутрин с кафе и бяло сладко, концерт на стари градски песни, открити музикални сцени за виенски валс и танго, модно ревю на старинни облекла.

В деня на София в храма "Свети Николай Чудотворец” се състоя и бракосъчетание, извършено по всички светски правила, определящи сватбения ритуал сред столичния хайлайф преди 100 години.

Вчера в градинката зад Руската църква пък, бяха изложени автентични фотографии и художествени творби, представящи столицата в периода между Възраждането и Втората световна война. От етнографския музей и "Стара София" бяха подготвили инициативи с ретро фото студио, български шевици, грънчарско колело и сувенири, чрез които съвременния човек можеше да "се върне" 100 години назад в миналото.

Интересно нещо се случи и по маршрута пл. "Възраждане - пл. "Журналист". Там пътуваше празничен ретротрамвай, в който пътниците имаха възможността на живо да се насладят на музикалните изпълнения на "Дикси Бойс Бенд”.

И днес градината пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде любимо място за най-малките. Те ще могат да се забавляват, като правят оригами, готвят с Ути Бъчваров, гледат детски филми, куклен театър и фокуси.

Сред празничните събития са и изложба на галерия-музей "Дечко Узунов" на Моста на влюбените, както и "Ден на отворените врати" в театър "Българска армия".

От днес във всички недели до края на септември, площад "Света Неделя" ще бъде преобразен в площад на артистите с инициативата "БулевАРТ Витоша". Ще има "живи" статуи и мимове на кокили. Инициативата е дело на фондация "ЖАР театър-изкуство-култура", с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община.

Отново днес, между 16 и 22 часа, на постоянната сцена в Южния парк ще се състои Младежки Рок Фест. В залата на Софийската опера пък, ще има концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Вчера в Народния театър "Иван Вазов" се състоя официалната церемония за връчване наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Темата бе "София - кандидат за европейска столица на културата - 2019 г.", а наградите бяха разпределени в седем области - литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика.

20 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay