Употреба на града

Или защо хрумванията на един карикатурист са толкова гениални

Наскоро ви разказахме за градските трансформатори, чиито действия и убеждения споделяме - за един по-добър живот в града. Чрез промяна в съзнанието, а след това и в градската действителност.

Един такъв "будител" е и Явор Попов. Карикатурист с будно съзнание и реален поглед над ежедневието. А, да, и завидно чувство за хумор. Почти сме убедени, че някъде из Интернет сте се сблъсквали с неговите творби, а именно карикатурите от така нареченото "Ръководство за Употреба на София". Можете да ги видите в създадената от автора фейсбук страница, която се превръща в своеобразен феномен и продължава да печели фенове всеки ден. Днес те са 14 444, но ако проверим пак утре сме сигурни, че цифрата ще се е увеличила.

Явор припомня за ценностите на народа и за голямата липса на много от тях. Непрестанното заместване на кирилица с латиница, манията за все повече власт и все повече пари, силиконовото надмощие и чалга културата, пълната липса на уважение на законите, лудницата по българските пътища. Във всяка една от карикатурите му можем да открием частица болезнена реалност, с която сякаш вече сме свикнали и единственото, което ни остава, е да погледнем нещата с усмивка. За да преглътнем действителността по-лесно.

Карикатурите на Явор са хумористични отражения на онези забавни и глуповати случки от ежедневието, които всъщност отразяват цялото ни обществено състояние. Подходящ пример е карикатурата му с контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци, които не се хранят редовно с нужните отпадъци. Спазват диета, тъй като у нас никой не е свикнал да рециклира своя боклук. Тоталната липса на култура на рециклиране е изобразена чрез големия черен контейнер, запълнен догоре с всякакви боклуци, който с надсмешка се присмива на слабите цветни кошове.

За пръв път "Ръководство за Употреба на София", заедно с новите попълнения на Явор Попов, ще могат да бъдат видяни на ON! Fest, където буквално ще се крият зад всеки ъгъл. Авторът ще се разпростре на неизползваните от другите артисти места, като по този начин ще създаде един малък макет на нашата джунгла - София. Изложбата ще се състои от 16 до 18 септември в рамките на фестивала в Интер експо център, а билети за събитието могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.

 

 

 

66 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 17.09.2011|14:11
http://goo.gl/wL32E - ето я страницата
2
Не е посочен 17.09.2011|00:50
Здравейте,Десита,благодаря за чудесната статия и за информацията,но не разбрах как да открия страницата на този наш карикатурист.Наистина ми харесва и бих искала да се наслаждавам на творбите му,живееки далеч от Родината БЛАГОДААРЯ
1
Не е посочен 16.09.2011|15:24
Много интересни карикатури, които описват много точно не само столицата ни, а като цяло България. Тук всеки е господар, от нищо не се вълнува и всички тънем в мръсотия. Само излезте и вижте колите от вън, на тях най-ясно си личи.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay