Тайните на Леонардо да Винчи и неговата Мона Лиза

Ще разбулим ли някога мистерията?

Тайните на Леонардо да Винчи и неговата Мона Лиза

"Джокондата" ("La Gioconda") на Леонардо да Винчи със сигурност е най-известното изображение на жена. Портретът на Мона Лиза датира от XVI век и е една от най-известните картини, рисувани някога.

 

Около картината винаги е витаела някаква мистерия – от загадъчната усмивка на Джокондата, превърнала се в съвкупен образ на женската нежност и красота, до това къде точно се намира пейзажът, изобразен зад нея. До този момент се смяташе, че фонът е абстрактен, а не реално място.

 

Италиански учени обаче смятат, че са разбулили поне тази мистерия. Според изследователката Карла Глори Леонардо е изобразил околностите на село Бобио в северна Италия. Ако нейното откритие е вярно, това ще преобърне всички предположения, които до този момент са съществували относно това коя всъщност е жената, която ни гледа от платното.

 

Досега учените смятаха, че мястото е някъде в централна Италия, а Мона Лиза е съпругата на богатия търговец Джокондо. Ако Карла Глори е права обаче, това би означавало, че по всяка вероятност жената със загадъчна усмивка е дъщерята на миланския херцог, който е един от най-богатите меценати на Леонардо.

 

Теорията на Глори се основава на откритието на италианския изкуствовед Силвано Винчети, че в моста зад Джокондата били изрисуваните числа 7 и 2.

 

Според Карла Глори тези числа се отнасят за 1472 година, когато катастрофално наводнение отнася моста в село Бобио. Тя смята, че в възможно талантливият художник да ги е вплел в структурата на моста, за да напомни за бедствието.

 

Глори не е единствената, която вижда странни символи, преплетени в изображението. Според една от теориите в очите на Мона Лиза се четат букви, на които изследователите придават конкретни значения.

 

Възможно е тези цифри и символи всъщност да са просто дефекти, които експертите се опитват да оприличат на нещо познато, за да разгадаят тайните около картината.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay