Да удряш като момиче...

... или защо този удар е по-силен от всеки друг?

Да удряш като момиче...

"Удряш като момиче…" Чували ли сте тази фраза?

За тези, които не са – това е израз, с който момчетата се подиграват на другите момчета, сравнявайки ги с "по-слабия” пол. Аз имам един въпрос. Защо да удряш като момиче е нещо лошо

Първо, момичетата не удрят толкова силно, но удрят точно където трябва. Обикновено в сърцето.

Второ, кой наложи този стереотип, че жените не са силни? Реторичен въпрос – всички ние. Не само мъжете, но и жените. Мъжете, които се имат за нещо повече от жените. И жените, които се имат за нещо по-малко или предпочитат да преглъщат самочувствието си, за да се ползват с привилегиите на това да бъдат уж слабия пол.

Трето, силата само физическо измерение ли има? Отново реторичен въпрос, не отговаряйте. Жените носят повече на болка (психическа и физическа) – ако не вярваш, пробвай да родиш. Жените редовно отглеждат децата си сами, изоставени от ненаигралите се свои мъже. Пробвай да отгледаш дете сам. Жените трябва всеки ден да доказват, че не са слаби, не са некомпетентни и не стават само да готвят и гледат деца. Пробвай да започваш всеки ден с идеята, че и днес трябва да се доказваш на някого.

Тази статия е факт, защото в живота ми имаше три жени. Майка ми, сестра ми и любимата.

Само вметвам, че съм жив, защото жените в живота ми бяха по-силни, когато аз бях напът да се предам.

Ако бях "удрял” като момиче, ако бях се изправил пред проблема си със силата и упоритостта, с която те трите го правят всеки ден, нямаше да мина през този ад.

Ако да удряш като момиче означава да работиш цял живот, за да получиш доверието/възнаграждението/успеха, който заслужаваш, макар да започваш една обиколка зад доста мъже, тогава и аз искам да удрям като момиче.

В случай че се чудите – да, феминист съм. Фенимизмът не твърди, че жените са над мъжете (както много мъже си мислят и както много жени го разбират). Той твърди, че всички сме равни и всички сме силни, всеки посвоему. Както има различни форми на интелигентност (емоционална, рационална), така има и различни форми на сила.

Използвам празника, за да поздравя всички дами. Не мисля, че живеем във времена на сексизъм, както някои жени твърдят. Според мен днес дискриминацията е много по-мека и дискретна, но това не е задължително нещо а хубаво – защото я прави и много по-трудна за изкореняване.

И тъй като по-умни хора от мен са говорили по темета, споделям с вас едно видео:



Автор на статията е Димитър Миланов, който поддържа свой собствен блог. A ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay