Жената машинист с мъжка униформа и нейният вълнуващ живот на релси

Запознайте се с историята на една силна дама, която е обучена да управлява едно от най-тежките превозни средства на света

Жената машинист с мъжка униформа и нейният вълнуващ живот на релси

В най-женския от всички месеци стартираме нова, свежа и вдъхновяваща тема на месеца. В рамките на целия март ще си говорим за онези дами, които развиват кариерата си в така наречения "мъжки свят” или по-точно - в онези професионални среди, в които доминира мъжката работна ръка. Не защото мъжете са по-добри от жените, а просто защото с времето са се увеличили стереотипите, че именно мъжкия пол се справя по-добре в дадено поприще.

Но жените също са силни. Те могат да бъдат еднакво сръчни и способни като мъжете и да не им отстъпват на нито една работна позиция. Защото жените не са родени единствено за да си стоят вкъщи или за вършат лека физическа работа. Дамите карат огромни камиони, гасят пожари, патрулират из града и татуират. Не по-зле от господата.

Днес ще ви разкажем вдъхновяващата история на 41-годишната Алисън Милър, която е машинист. Тя е една от всички 4% жени, които управляват влак в Шотландия.

Пред The Guardian Алисън разказва, че е машинист вече повече от шест години. Харесва ѝ разнообразието, което тази професия предлага, защото може да управлява различни видове влакове, а гледките, които вижда по пътя си, са винаги различни и много красиви. Тя казва, че отначало ѝ е било трудно да свикне с различните смени, на които трябва да работи, но за нея това е по-добре от работа в офис от 9 сутринта до 5 вечерта всеки ден.

"Винаги съм работила в области, доминирани от мъже - барове, автокъщи. Професията "машинист” е известна с това, че може да бъде получена след щателен подбор. Никога не съм мислела, че ще ме одобрят. Обучението беше много тежко, а доста хора отпаднаха.

Жената машинист с мъжка униформа и нейният вълнуващ живот на релси

В групата ми имаше още само една жена. Бих била много щастлива, ако повече жени се интересуват от това занимание и искат да го превърнат в своя професия. Но трябва да бъде направено много, за да бъде спечелен интересът на дамите”, признава Алисън пред The Guardian.

Съпругът на Алисън също работи в железопътния транспорт. "Униформата обаче е ужасяваща. Обувките са мъжки. Предполага се, че якетата са унисекс, но всъщност имаш чувството, че носиш връхната дреха на съпруга си”, признава недостатъците Милър.

Това определено не е лека професия и пълното ѝ овладяване говори за огромна доза смелост, воля и сила. За да следите редовно нашата вдъхновяваща тема на месеца, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay