Ако обичате кроасани, ТРЯБВА да опитате датски крингъл. Този сладкиш във формата на пръстен, е пълен с кремообразен бадемов пълнеж и е неустоимо вкусен.
Приготвянето на крингъл не е трудно, но отнема доста време. По оригиналната рецепта, приготвянето на този сладкиш отнема 3 дни. Тестото се получава много лепкаво и трябва да престои в хладилника поне 4 часа, преди да започнете да работите с него.
Датският крингъл първоначално е бил донесен в Расин, Уисконсин, през 1800 г. от датски имигранти. Днес това е един от най-популярните сладкиши в Дания, а има и доста голяма популярност по целия свят.
Няма по-подходящ момент да приготвите този сладкиш от почивните дни покрай празниците, тъй като сега разполагаме с малко повече свободно време от обикновено.
Ето как да приготвите датски крингъл:
Необходими продукти:
За тестото:
1/4 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
7 грама суха мая
240 грама брашно
щипка сол
1 ч.ч. масло
1 яйце
2 с.л. вода
За пълнежа:
185 грама бадемова паста
3 с.л. масло
щипка сол
1 яйце
30 грама пудра захар
За "сглобяването" на сладкиша:
1 с.л. вода
брашно, за поръсване
115 грама пудра захар
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. бадемов екстракт
1/4 ч. филирани бадеми
Начин на приготвяне:
В малък термоустойчив съд смесете затопленото мляко и 1 супена лъжица захар. Поръсете маята отгоре и оставете да престои, докато маята шупне, около 5 минути.
В голяма купа комбинирайте брашното, солта и останалата 1 супена лъжица захар. Добавете студеното масло и намачкайте с ръце, за да се комбинира с брашното.
Разбъркайте маята, след което към нея добавете яйцето и водата. Добавете тази смес към брашното, като разбърквате непрекъснато.
Замесете тестото и го увийте в найлоново фолио. Приберете в хладилника за минимум 4 часа.
Когато се е охладило добре, разточете го върху набрашнена повърхност.
Трябва да го разточите във формата на правоъгълник. След това завивате всички краища навътре, разточвате отново и така няколко пъти. По този начин се получава многолистно тесто, каквото е необходимо за този сладкиш.
След разточването, приберете тестото в хладилника отново, за около 30 минути.
Докато тестото се охлажда, пригответе пълнежа. Разбийте бадемовата паста, маслото и солта с миксера.
Разделете белтъка и жълтъка на яйцето. Разбийте белтъка и го добавете към бадемовата смес, заедно с пудрата захар.
Запазете жълтъка, а крема покрийте с фолио, за да не хване коричка.
Подгответе тавичка, като сложите хартия за печене.
Извадете тестото, отрежете половината от него, а останалото върнете в хладилника.
Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото. Разстелете половината от пълнежа и навийте на руло. Използвайте жълтъка, за да се залепи тестото.
Сложете го в тавата, като го направите в овална форма.
Повторете същото с останалото тесто и пълнежа и наставете двете парчета, така че да се получи кръг.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 30-35 минути.
Разбийте жълтъка с малко вода и намажете сладкиша. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.
В малка купа разбъркайте пудрата захар, млякото и бадемовия екстракт, за да се образува гладка и гъста глазура. Намажете сладкиша и поръсете с филираните бадеми.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |