Вече е декември и това значи само едно - време е да се развихрим в кухнята! Ето една вкусна рецепта за коледен кекс с шоколад и канела:
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 г захар
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл олио (или разтопено масло)
- 300 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 1 ч.л. цейлонска канела
- 1/2 ч.л. сол
- 100 г черен шоколад, нарязан на парченца
- 50 г орехи, нарязани (по желание)
- Пудра захар за поръсване (по желание)
Начин на приговяне:
Загрейте фурната на 180°C. Намажете форма за кекс с малко масло и поръсете с брашно, за да предотвратите залепване. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, канелата и солта. Разбъркайте добре. В отделна купа разбийте яйцата със захарта до побеляване и увеличаване на обема.
Добавете прясното мляко и олиото (или разтопеното масло) и разбъркайте добре. Постепенно добавете сухите съставки към мокрите, като разбърквате внимателно с шпатула или миксер на ниска скорост, докато получите хомогенна смес.
Добавете нарязания шоколад и орехите към тестото и разбъркайте леко, за да се разпределят равномерно. Изсипете тестото във формата за кекс и поставете във фурната. Печете около 45-50 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра на кекса, излезе чиста. Оставете кекса да се охлади във формата за около 10 минути, след което го извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка. Поръсете с пудра захар, ако желаете.
0 | 0 |