Понякога жаждата за десерт ни връхлита от нищото и търсим бързо и лесно лакомство, което да приготвим в рамките на един час. Но понякога сме в настроение да приготвим нещо по-сложно: десерт, който може да отнеме малко повече време, но със сигурност си заслужава. Такава е и торта Наполеон.
Пластове бутер тесто и домашен ванилов крем, покрити със сметана и трохи от бутер тесто и украсени с пресни плодове.
Този кремообразен прохладен десерт е много подходящ за лятото:
Необходими продукти:
За крема:
8 големи жълтъка (112 гр.)
1/2 ч. (56 гр.) царевично нишесте
щипка сол
1 ч. (200 гр.) захар
4 ч. (1 л) мляко
4 с.л. масло
4 ч.л. ванилов екстракт
2 ч. (500 мл) сметана
За блатовете:
500 грама бутер тесто
малко брашно, за поръсване
За украса:
пресни горски плодове
Начин на приготвяне:
В голяма термоустойчива купа разбийте жълтъците, царевичното нишесте, солта и 1/2 чаша захар.
В среден съд загрейте млякото и останалата захар, като разбърквате, докато захарта се разтвори. При непрекъснато разбиване изсипете половината горещо мляко в яйчената смес.
Изсипете млечно-яйчената смес в тенджера и гответе на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато кремът заври и се сгъсти. Гответе, като разбърквате, още 1 минута, след което отстранете от огъня. Добавете маслото и ванилията.
Изсипете горещия сладкарски крем в тава и покрийте с найлоново фолио, като го притиснете към крема. Приберете в хладилника докато изстине.
В голяма купа разбийте сметаната. Прехвърлете студения сладкарски крем в друга голяма купа и разбъркайте. Разбъркайте една четвърт от разбитата сметана в сладкарския крем. С помощта на гумена шпатула внимателно добавете останалата бита сметана. Охладете отново.
Кремът може да се направи 3 дни предварително и да се съхранява в хладилник.
Загрейте фурната до 200° и сложете хартия за печене в тава. Извадете 1 лист бутер тесто от хладилника. Върху леко набрашнена повърхност разточете във формата на правоъгълник. Набодете навсякъде с вилица.
Печете 12 до 15 минути. Прехвърлете върху решетка и оставете да се охлади напълно.
Повторете с останалите 3 листа бутер тесто.
Изрежете ръбовете, така че правоъгълниците да бъдат с еднаква форма.
Сглобете тортата, като редувате блатове и крем. Изрезките натрошете на трохи и поръсете отгоре.
Покрийте с найлоново фолио и охладете за поне 4 часа.
Украсете тортата с пресните плодове.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |