С наближаването на празниците, започваме все по-често да оставаме вкъщи и да приготвяме различни вкусотии. Днес ще ви предложим рецепта за вкусна домашна торта Добуш.
Необходими продукти:
3 яйца
3 к. ч. пудра захар
2 к. ч. прясно мляко
1 к. ч. олио
1/2 ч. л. амонячна сода
1/2 ч. л. сода
2 ч. л. оцет
щипка сол
2-3 ванилии
1 кг брашно
за крема:
300 грама захар
1 1/2 л мляко
4 яйца
200 грама захар
8 с. л. брашно
1/2 пакетче масло
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. След това се добавя млякото, олиото.
Содата се слага в оцета, разбърква се и се добавя амонячната сода.
Добавят се останалите продукти.
Замесва се тесто.
Дели се на 12 парчета и се оставя да втасва 2 часа.
Тестото се разточва и се пече в намазнена тава с брашно.
Всеки блат се пече 5 мин. на 180 градуса.
След това се оставят да изстинат.
Как да приготвите крема:
Карамелизирайте захарта.
След това добавете към нея млякото.
Отделно се разбиват 4 жълтъка с 200 грама захар и 8 с. л. брашно.
Тази смес се добавя към врящото мляко, като се разбърква постоянно.
Прибавя се маслото.
След като се сгъсти крема, прибавяме предварително разбитите на пяна 4 белтъка.
Кремът става пухкав.
Наредете тортата, като редувате студен блат с топъл крем.
Накрая се поръсва със смлени орехи.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 | 0 |