Пролетта е вече тук и е време да започнем да похапваме вкусните плодове, които ни предлага тя. Ягодите са сред любимите плодове на много хора, затова ще ви предложим рецепта за торта с ягоди и шоколадов мус.
Необходими продукти:
За блата:
24 броя бисквити Орео, натрошени
6 с. л. масло, разтопено
щипка сол
За шоколадовия мус:
2 ч. л. желатин
3 с. л. вода
2 ч. шоколад
3 ч. сметана
1/2 ч. пудра захар
400 гр. ягоди
За глазурата:
2/3 ч. сметана
2 ч. шоколад
шоколадови пръчици
Начин на приготвяне:
Направете блата: Сложете малко мазнина в една тава. В голяма купа смесете бисквитите, разтопеното масло и сол. Сложете сместа в тавата и оставете настрана.
Направете шоколадовия мус: В малка купа комбинирайте желатина и водата и оставете да престои 5 до 10 минути. Междувременно поставете шоколада в термоустойчива купа. В малка тенджера, при средно висока температура, сложете 1 чаша сметана, за да загрее, след това махнете от топлина. Добавете желатина и разбъркайте до пълно разтваряне. Изсипете сместа върху шоколада и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи. Оставете сместа да се охлади, като разбъркавате от време на време.
В купата на миксера изсипете останалата сметана и пудрата захар и разбъркайте. Добавете около една четвърт от сметаната в разтопената шоколадова смес. След това внимателно добавете останалата сметана.
Нанесете тънък слой мус върху блата. Нарежете и нареде ягодите. След това добавете и останалия мус. Трябва да загладите муса хубаво.
Оставете да се охлади около 5-6 часа.
Направете глазурата: В малка тенджера затоплете сметаната. След това залейте шоколада с нея, за да се разтопи.
След като тортата се е охладила, намажете глазурата отгоре. Декорирайте с цели ягоди и шоколадови пръчици.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |