Ето как да приготвите вкусна тахан халва вкъщи, като ще ви предложим различни варианти:
Необходими продукти:
1 1/2 ч. тахан
3/4 ч. л. сол
1 1/2 ч. захар
1/3 ч. вода
1 ч. л. ванилия
За халва с кардамон и шамфъстък:
3/4 ч. натрошени шамфъстъци
1/2 ч. л. кардамом
За шоколадова халва:
85-90 грама шоколад
За халва с вкус на кафе:
1/4 ч. силно кафе
Начин на приготвяне:
Покрийте една тава с хартия за печене. Сложете тахана и солта в една купа. Сложете кърпа под купата- това ще помогне при разбъркването.
Сложете зазхарта, водата и ванилията в касерола и я сложете на котлона. Разбъркайте, след това оставете сместа да достигне до 245 градуса.
След като сместа се нагрее до 245 °, внимателно и бавно изсипете сиропа в сместа от тахан, при непрекъснато разбъркване.
Изсипете сместа в подготвената тава и загладете отгоре. Оставете да се охлади до стайна температура, след което охладете в хладилник за поне 3 часа.
За халва с кардамон и шамфъстък: Добавете кардамона към сместа от тахан. След като добавите захарната смес към тахана, добавете ½ чаша шамфъстък.
Изсипете сместа в тавата, добавете останалите шамфъстъци и оставете да се охлади за 3 часа.
За шоколадовата халва: След като добавите захарната смес към тахана, добавете шоколада в купата и оставете да престои 30 секунди. Внимателно разбъркайте шоколада. Изсипете в тавата и охладете.
За халва с вкус на кафе: Добавете кафето към тахана и солта. Загрейте и добавете захарната смес, според указанията по-горе.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |