Сигурни сме, че независимо от възрастта, все още си спомняте в детайли вкуса на тортата, която баба ви е правела за рождените дни, сякаш е било вчера. Добрата новина е, че за да си я приготвите, не е необходимо да прекарвате часове в търсене на рецептата. Защото благодарение на нашите колеги от Kulinar.bg, днес ви я предлагаме в пълния ѝ блясък. На вас оставяме да вложите цялото си въображение в направата ѝ, както и най-сладката част - похапването след това.
Необходими са ви:
11 яйца
500 г захар
6 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
2 пакетчета ванилия
700 г брашно
180 мл лимонада
2 с.л. какао
100 г орехови ядки
150 мл прясно мляко
40 г масло
Начин на приготвяне:
Разбийте 5 яйца с 400 г захар. Прибавете постепенно лимонадата, олиото, содата и ванилията и докато разбърквате съвсем бавно, сипете 600 г брашно.
Разделете полученото тесто на две части и към едната прибавете какаото.
От двете теста изпечете общо четири блата (два бели и два кафяви).
Сварете млякото за крема. Махнете от котлона и прибавете останалата захар.
Разбийте останалите яйца и брашно до получаването на гъста каша.
Сложете млякото на студен котлон и включете. На тънка струя започнете да добавяте кашата от брашно и яйца. Преди да започне да се сгъстява, сложете маслото.
С получения крем намажете блатовете и ги съединете като оставите кафявите по средата.
Намажете с крем цялата торта. Поръсете със счукани орехи.
Още любими рецепти с вкус на детство може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.
9 | 2 |