Обикновените мъфини могат да се превърнат в екзотична изненада дори за най-големите лакомници. Разнообразете традиционната рецепта с няколко грама бял шоколад и ядки макадамия, за да се насладите на истински сладък вкус от Австралия и Индонезия.
Необходими продукти за 18 къпкейка
Меко масло (240 грама)
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 големи яйца
½ ч.л. сол
½ ч.ч. парченца бял шоколад
1 ч.л. ванилова есенция
Необходими продукти за глазурата:
300 грама нарязан на много ситно бял шоколад
5 с.л. прясно мляко
120 грама масло
1½ ч.ч. пудра захар (пресята)
3 с.л. накълцани печени ядки макадамия
...и средства: везни, мерителни чашки и лъжици, сито, средно големи хартиени чашки и форми за мъфини, телени скарички (с такива разполага почти всяка микровълнова печка) и, разбира се, точно време (таймери и часовници).
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното със сито. Поставете 18 хартиени чашки във форми за мъфини. Отделете настрана шоколадовите парченца, а всички останали продукти разбийте с електрически миксер за 2-3 минути до получаване на еднородна смес. Разбъркайте добре и чак тогава прибавите и шоколада.
Пресипете получената консистенция в чашките за мъфини и ги пъхнете за около 20 минути в предварително загрятата на 175°C фурна. Проверете дали тестото е изпечено добре, като забодете дървена клечка за зъби в сърцевината на едно кексче. Чашките трябва да се охладят за около 5 минути извън фурната върху телената скаричка.
За глазурата разтопете шоколадовите парченца в съд с двойно дъно, като не забравяте да разбърквате често. Махнете съда от котлона и рабийте в него пудрата захар. Глазирайте с получената смес мъфините и ги поръсете с ядките.
Oще сладки рецепти ще намерите на Jenite.bg във Facebook.
2 | 0 |