Седмица на мъфина: Ябълки и канела

Ябълково-канелени миникексчета - много вкусни, лесни и бързи за приготвяне

Седмица на мъфина: Ябълки и канела

Наред с ваниловия мъфин, ябълковият е друг много обичан от малки и големи десерт. Тайната на мекия му вкус се крие в ябълковото пюре, а добавената към него канела придава лека сладост на рецептата.

Ябълково-канелените миникексчета са много вкусни, лесни и бързи за приготвяне. За да бъдат хубаво изпечени и същевременно добре бухнали, пропорциите на всяка съставка трябва да са прецизно измерени, а прибавянето им да следва указанията в рецептата.

Зарадвайте семейството с вкусна закуска или десерт, организирайте тематично парти в чест на тези сладкишчета или ги използвайте като специален подарък за любим човек!

Необходими продукти за 12 мъфина:
½ ч.ч. масло (120 грама)
½  ч.ч. захар и още 1 с.л.
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 големи яйца
½ ч.л. сол
¼ ч.ч. суроватка (кисело мляко)
¾ ч.ч. неподсладено ябълково пюре
¾ ч.л. канела
100 г накълцани орехи
100 г жълти стафиди
1 малка, тънко нарязана, червена ябълка
2 с.л. захар

...и средства: везни, мерителни чашки и лъжици, сито, средно големи хартиени чашки и форма с 12 гнезда за мъфини, телени скарички (с такива разполага почти всяка микровълнова печка) и, разбира се, точно време (таймери и часовници).

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 175°C и пресейте брашното със сито за по-фина структура на кексчетата. Намазнете формата за мъфини, която има поне 12 гнезда. В голям съд изсипете маслото, захарта, брашното, бакпулвера, солта, яйцата и суроватката и ги разбийте добре с електрически миксер за 2-3 минути до получаване на гладка смес. След това прибавете към нея ябълковото пюре, орехите, стафидите и канелата. Пресипете получената консистенция с лъжица в хартиените чашки и ги поставете във формата за мъфини. Отгоре наредете ябълкови резенчета, поръсете с малко захар и ги мятайте във фурната.

Печете за около 25 минути и проверете дали сместа се е изпекла добре с помощта на дървена клечка за зъби. Ако по върха ѝ не са останали следи от полепнало тесто, мъфините са готови за вадене. Охладете за 5 минути извън фурната, като извадите чашките от формите и ги поставете върху телената скаричка. Сервирайте ги, докато са все още топли.

Мъфините могат да бъдат съхранени до 3 дни след приготвянето им в херметически затворен съд.

Допълнителни съвети:

Мъфини с ябълково пюре и бренди
Следвайте основната рецепта за приготвяне на ябълковите мъфини. За сиропа използвайте средно голяма тенджерка, в която да смесите 4 с.л. ябълково бренди с 3 с.л. захар. Оставете течността да къкри на слаб огън за 5 минути. Свалете от котлона и полейте с лъжица мъфините. Украсете с резенчета ябълка.

Oще сладки рецепти ще намерите на Jenite.bg във Facebook.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay