Spumone (от спума или "пяна"), е формован сладолед (с по-ниско съдържание на мазнини- Италианска форма на сладолед), направен със слоеве от различни цветове и вкусове, обикновено съдържащи захаросани плодове и ядки.
Ето как да приготвите сладоледена торта Spumoni:
Необходими продукти:
500 грама сладолед шамфъстък
500 грама сладолед череша
500 грама шоколадов сладолед
2/3 ч. шамфъстък
12 захарни фунийки, натрошени
4 с. л. разтопено масло
2 ч. л. захар
сол
23 коктейлни череши
1 ч. шоколад на копчета
1/4 ч. кокосово масло
бита сметана, за украса
Начин на приготвяне:
Извадете всички сладоледи от фризера, премахнете капаците и ги сложете в хладилника за 20 минунти. Накълцайте на едно шамфъстъците.
Междувременно направете блата: комбинирайте натрошените захарни фунийки с разтопеното масло, захарта и щипка сол и разбъркайте, за да се смесят. Прехвърлете във форма или тава и притиснете към дъното.
Направете слоеве от сладолед: Изсипете първия сладолед (шамфъстък) върху подготвения блат и загладете. Поръсете с още шамфъстъци.
След това добавете сладоледа череша и отново загладете отгоре. Наредете половината от черешите.
Накрая добавете шоколадовия сладолед, загладете хубаво тортата отгоре и я сложете във фризера за 4 часа.
Сложете шоколада на копчета в купа, добавете кокосовото масло и сложете в микровълновата за няколко секунди.
Оставете го да се охлади. Преди да сервирате, залейте тортата с шоколадовия сос и оставете да се стегне.
Украсете тортата с розички от бита сметана и сложете по една черешка върху всяка розичка.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |