Тези тирамису трюфели са идеални за верта в очакване на новата година. Вкусно еспресо, маскарпоне и ганаш от бял шоколад, покрити с хрупкава шоколадова обвивка - десерт, който със сигурност ще зарадва всеки любител на кафето.
Наобходими съставки:
1/2 c. готварска сметана
1 с.л. еспресо на прах
510 г парченца бял шоколад
1/4 ч.ч. маскарпоне
Щипка сол
2 с.л. рафинирано кокосово масло или растително масло
30 г тъмен шоколад
170 г шоколадови парченца
2 хрупкави бишкоти, натрошени
2 с.л. неподсладено какао на прах
Начин на приготвяне:
В малка тенджера на среден огън загрейте сметаната и еспресото, докато се образуват мехурчета по краищата. Оставете да изстине 10 минути.
Поставете парченцата бял шоколад в голяма топлоустойчива купа. Използвайки цедка с фина мрежа, прецедете крема в купа с шоколадовия чипс и изхвърлете твърдите вещества.
Поставете купата с чипс на среден съд с едва кипяща вода, като се уверите, че дъното на купата не докосва вода. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато шоколадът почти се разтопи. Свалете от котлона и разбъркайте до гладкост.
Добавете маскарпонето и солта и разбийте, за да се комбинират. Покрийте и охладете, докато стегне, поне 2 часа.
Разточете ганаша на 24 топки (по една закръглена супена лъжица всяка). Подредете върху покрит с пергамент лист. Замразете до твърдо състояние, поне 30 минути или до една нощ.
В малка топлоустойчива купа загрейте в микровълновата 1 супена лъжица олио и останалата 1 чаша парченца бял шоколад на стъпки от 20 секунди, като разбърквате всяка, докато се разтопи и стане гладка.
Пуснете една топка в разтопен шоколад, като лъжицата се покрие и върнете в тавата за печене. Отгоре поръсете черен шоколад. Повторете с още 7 топки.
В топлоустойчива купа, поставете чипса в микровълнова фурна и останалата 1 супена лъжица олио на стъпки от 20 секунди, като разбърквате всяка, докато се разтопи и стане гладка. Повторете процеса на потапяне с още 8 топки. Поръсете с бишкоти.
Поставете какаото на прах в малка купа. Останалите 8 топки оваляйте в какаото на прах и поставете върху чиния. Охладете трюфелите, докато стегнат, поне няколко часа.
0 | 0 |