Зимбабве започва да се пробужда

Зимбабве се възражда

Зимбабве започва да се пробужда

Водопадът Виктория е една най-големите туристически забележителности на Африка и едно от седемте природни чудеса на света, разположен на река Замбези между Замбия и Зимбабве.

 

Но през последните няколко години само една от двете страни успяваше да се възползва от атрактивната туристическа дестинация.

 

Докато Зимбабве беше разтърсвана от политическо насилие, бедност и хиперинфлация, туристите предпочитаха да почиват в слънчевия и спокоен курорт Ливингстън в Замбия.

 

Но днес туристите отново започват да се завръщат в Зимбабве, става ясно от последни проучвания на туристически пазар, цитирани от вестник Independent.

 

"Замбия определено се възползва от всички проблеми, които имаше Зимбабве", заявява туроператор, предлагащ почивки към водопада Виктория в Замбия.

 

Благодарение на политическите размирици в Зимбабве, Ливингстън се превърна в туристическа дестинация номер 1 в Южна Африка.

 

Правителството се възползва максимално от ситуацията и инвестира в строителството на хотели, хижи и туристически атракции. Ливингстън дори става толкова популярен, че вече има няколко ежедневни директни полета до там.

 

Но Зимбабве започва да се измъква от тежкото икономическо и политическо положение и броят на туристите започва да расте. През изминалата година секторът е отбелязал ръст от 47% и са постъпили приходи от над 770 милиона долара.

 

Броят на посетителите е скочил с 15%, страната е посетена от 2,3 милиона туристи. Министърът на туризма Уолтър Мземби изразява надеждите си, че до 2015 год., приходите от туризъм ще достигнат до 5 милиона долара.

 

Откакто преди две години Зимбабве прие като официална валута американския долар, цените там са много по-ниски, отколкото тези в Ливингстън.

 

Може би, това е също една от причините туристите да се завърнат в страната, веднага, след като политическата обстановка се успокои.

 

"Тук е по-евтино и хората могат да стигнат до самия водопад, не се налага да ползват превоз", заявява един от търговците близо до водопада. Ливингстън се намира на десет километра от водопада, докато курортът на Зимбабве е точно до водопада.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay