Кога можеш истински да кажеш: аз бях там, видях и усетих?

"Аз бях в Париж. Добре де, минах от там с колата..."

Кога можеш истински да кажеш: аз бях там, видях и усетих?

Случвало ли ви се е да водите разговор с един от онези хора, които са били навсякъде? Обикновено в такъв момент човек се вълнува и започва да разпитва "Пантелей пътника" за различни истории от последното място на което е бил... препоръки за хотел и добри ресторанти в Малта, например. След дълго увъртане и ослушване се оказва, че в най-добрият случай туристът всъщност е стигнал само до летището.

 

Това ни кара да се замислим над въпроса: кога можеш наистина да кажеш, че си бил някъде – истински? Летището брои ли се? Трябва ли да прекараш цял ден в един град, за да кажеш, че го познаваш или харесваш? Може би за някои ще е необходим поне месец.

 

В проведена дискусия стана ясно, че за някои е достатъчно да имат конкретно преживяване, което им е помогнало да усетят вкуса на мястото. Това значи, че хапването във верига ресторанти, познати и достъпни по цял свят не се броят.

 

В сайта Lonely Planet бе проведен дебат по темата. Целта бе да се определят конкретни критерии, на които трябва да отговаряш, за да можеш да кажеш: да, аз бях там. Докато някои от участници в полемиката решават, че е достатъчно да си използвал два пъти обществена тоалетна, за да кажеш, че си бил някъде, то други в опозиция заявяват, че дори една седмица в столицата на някоя държава не те прехвърля зад линията.

Някои твърдят, че за да заявиш, че си наясно с града - трябва да си бил във всяка една негова част, уличка, квартал... Следователно, може да си минал по Шанз Елизе, но това не значи, че познаваш Париж.

 

Други пък твърдят, че са усетили, че са били наистина на дадено място, когато:

- са почувствали мястото, културата и лика на града

- са прекарали поне една вечер там и са говорили на местния език

- са пазарували в супермаркет

- просто са стъпили на мястото

- намират много начини да го опишат – чрез храната, културата, времето, хората

- сприятелили са се някой местен или са били на среща

 

Разбира се, има и други, които твърдят, че ако си се напил в някой град, значи си бил там. Но реално колко помниш, когато си се напил?

 

За пътешествениците формула няма. Всеки изпитва и усеща различните места по свой собствен и различен начин. Има нужда от индивидуални преживявания, за да запомни, че е бил точно там, на това място.

 

За някои може да е необходимо да разгледа всички туристически и исторически обекти. За мен, например -  да обиколя всички малки и скрити улички, да си намеря малко и колоритно кафене и да опитам местното кафе и сладкиши. И снимки. Трябват ми много снимки и още повече думи, за да разкажа.

 

За теб преживяването може да е абсолютно различно. Само ти си знаеш. Просто, ако си минал оттам трaнзитно на път за някое друго място – не идвай да ни разказваш какво си видял във Виена, отивайки към Берлин...

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay