Разходка от София до Банкя с ретро влак

От София до Банкя с ретро влак

За почитателите на романтичните преживявания с полъх от миналото, от днес в продължение на двадесет дни БДЖ предоставят възможност за пътуване с парен локомотив на всички свои клиенти, които проявяват интерес към ретро подвижния състав. Целта е да се популяризира историческото наследство на националния железопътен превозвач.

 

Парният локомотив от серията 01.23 ще бъде включен в състава на крайградския пътнически влак от София за Банкя, който заминава от Централна гара София в 12:10 ч. В обратното направление ретро локомотивът ще тръгва от гара Банкя с влака от 14:05 ч.

 

По повод старта на ретро-возенето, в първия ден на инициативата, който е днес, в състава на тези два влака ще бъде включен и един от уникалните автентични вагони, запазени от композицията на цар Борис III - "Корона Експрес".

 

Цената на редовния билет по това направление няма да е променена, което значи, че срещу 80 стотинки ще се докоснем до очарованието на ретро влаковете.

 

Парният локомотив от серията 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. Този локомотив е експонат от музейната колекция "Железопътно наследство" на БДЖ и се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции. преди да се превърне в антика обаче, дори е обслужвал влака "Ориент експрес" при преминаването му през България през 1989 г.

 

Вагонът № 5152 9810 055-0 от композицията на "Корона Експрес" е произведен за нуждите на иранския шах през 1940 г. в завод "Линке – Хофман Верке" в Бреслау, Германия. По тази причина днес вагонът е известен с името "иранката". Разполага със седем купета с по шест места във всяко от тях, а седалките са тапицирани с гълъбово син плюш. Заедно с вагоните на цар Борис III, принц Кирил и вагон-ресторанта от състава на "Корона Експрес", този вагон е един от най-използваните и предпочитани от участниците в атракционни пътувания, предвид удобствата и атмосферата, които създава по време на пътуване.

2 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay