5 неща, които не бива да забравяте, когато вашият тийнейджър се държи неуважително

5 неща, които не бива да забравяте, когато вашият тийнейджър се държи неуважително
Pexels

Тийнейджърството несъмнено е най-трудният период от живота на едно дете. Хормоните бушуват, поведението е неописуемо и трудно се преживява, особено от родителите, но е важно да помните, че това е период и ще свърши. 

Ето 5 неща, които не бива да забравяте, когато вашият тийнейджър се държи неуважително:

Не забравяйте, че не е лично

Драматичната въздишка на тийнейджъра, завъртането на очите и заядливият коментар ще се случат - много пъти. Може да е трудно да не направим прибързано заключение, че това е лично, но в повечето случаи не е така.  Тийнейджърите се учат да бъдат независими, докато се развиват от детството към зрелостта. Те също така развиват индивидуалност, идентичност и самочувствие, което е обезсърчаваща, трудна и продължителна задача. Поемете дълбоко въздух и си кажете: "Това не е лично. Това, което моят тийнейджър прави, е нормално и дори здравословно."

Хуморът помага

Честно казано, нашите тийнейджъри могат да се държат толкова нелепо от гледна точка на възрастните, че е нормално понякога да ни става смешно. Това не е непременно нещо лошо! Хуморът може да бъде чудесен инструмент за справяне както за вас, така и за вашия тийнейджър. Хуморът помага да се "осветли" ситуацията, като осигурява малко облекчение от сериозността и стреса на всяко взаимодействие родител-тийнейджър. Само не забравяйте, че има тънка граница между хумора и подигравките. Подигравката може да ескалира ситуацията. Хуморът осигурява връзка родител-дете. Докато внасяте хумор в разговорите си с вашите тийнейджъри, преценете езика на тялото и всички останали фактори. 

Емпатия

Първата реакция, която трябва да имаме (въпреки че не винаги успяваме), когато общуваме с което и да е от децата ни, независимо от възрастта, е съпричастност или емпатия. Слизаме на тяхното ниво, понижаваме гласа си, уверяваме се, че изражението на лицето ни е отпуснато и предлагаме съпричастност към това, което чувстват в конкретната ситуация. Това е много успешен подход. 

Да си тийнейджър е трудно и родителите трябва да си спомнят какво е било. Нашите тийнейджъри просто искат да бъдат чути, не го забравяйте.

Насърчавайте решаването на проблеми

Докато тийнейджърите се превръщат от деца във възрастни, те трябва да практикуват и да усвояват много умения. Едно от най-важните умения е да го научите да решава проблеми. След като позволите на вашия тийнейджър да се изяви и предложите съпричастност и може би доза хумор, попитайте вашия тийнейджър какво смята, че трябва да направи по-нататък. Какво е решението на проблема? Той може да предложи идеи, които не са най-добрите и това е съвсем нормално. Предложеното от тях решение обаче може да ви изненада и да бъде отлична идея. За тийнейджърите решаването на проблеми дава сила и им помага да бъдат независими. 

Оставете ги да се провалят

Тийнейджърите трябва да правят грешки. Този етап от живота означава повече свободи и повече място за успех - както и за грешки. Всеки тийнейджър трябва да направи своя дял лоши решения. Никой не е съвършен, така че не очаквайте и вашият тийнейджър да бъде такъв. Когато детето ви бърка – и то ще го направи – вашата работа е да бъдете там, за да го подкрепите. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay