С тийнейджър на море

Бихте ли си го причинили? А на децата си?

С тийнейджър на море

Август най-сетне е тук. Благодарим, благодарим, благодарим! Време е за почивка, пътешествия и усърдно правене на нищо.

Ако и на вас ви предстои ваканция, значи следващите редове могат да ви се сторят полезни. Това важи с пълна сила, ако сте родител на тийнейджър.

Факт е, че най-проблемните години в живота на хората са тези между 12 и 19. Може би и когато настъпи "кризата на средната възраст", но това е друга тема.

Ако си имате един или повече "пубертети" вкъщи, съжаляваме. В кръга на шегата, разбира се. Но в кръга на истината сме почти убедени, че ежедневието ви протича по следния начин: вие им говорите, те не слушат; вие ги поучавате, те не слушат; вие им се карате, те не слушат.

Тийнейджърите буквално си изграждат един собствен "бунтарски" свят, в който само те са прави, неоправдани, жертви, влюбени, наранени и прочие. Повечето. Не им се сърдете, вероятно и вие сте минали по този път.

Ако предпоследното нещо, което искат младежите, е да прекарват време с родителите си, то вероятно последното е да отидат с тях на почивка. В техните очи това е 5-7-n-брой дни затвор в хотел. Звучи ви пресилено? Опитайте се да видите ситуацията през техните мрачни очила:

Те са на 14-15-16 години, може би вече в гимназия. Сигурно са имали поне едно гадже. Имат и съученици, които отиват с компаниите си на почивка. Или поне така твърдят. Гледат снимки във Facebook от партита или забавни моменти на плажа. Мечтаят си... Не, това е слабо казано - по-скоро дават всичко за няколко дни далеч от вас, с приятели, с които да направят своята версия на "каквото се е случило на почивката, си остава на почивката".

Вместо да осъществят този блян обаче, тийнейджърите получават екскурзия с мама и тати. За вас това е семеен рай? Да сложим отново техните очила:

Скука. Никакви дискотеки. Ежедневни караници за облекло/храна/самостоятелни разходки. Споменахме ли скуката?

Разбира се, хората са различни и не можем да сложим всички под общ знаменател. Но една обстойна проверка по родните тийн форуми ни показа, че младежите се срамуват да почиват с родителите си и предпочитат да си останат вкъщи, вместо да си "причинят" това преживяване. Твърдят, че ги е срам да бъдат на 15 години и да прекарват ваканцията си с "мама и тати".

Разбираме ви, че няма как да позволите на невръстните (поне във вашите очи) отрочета да отидат с приятели на море или планина. Какво обаче трябва да направите, за да не помрачите нито вашата, нито тяхната почивка?

Заложете на индивидуалния подход. Никой не познава детето ви по-добре от вас. Или поне така трябва да бъде. Поинтересувайте се от хобитата му и се постарайте да ги осигурите. Например, ако си пада по някакъв конкретен спорт, проучете дали се предлага на мястото, където отивате и купете билети за наследника си. Правилото важи за всякакви други преживявания.

Не бъдете скучни. Да, не сте 20-годишни. Да, имате нужда от истинска почивка. Но не забравяйте, че имате и ангажимент към най-младия член на семейството си. Отидете заедно на бар и му покажете, че не сте стриктните родители, които познава.

Направете му подарък. Отново имаме предвид нещо, свързано с интересите на детето ви. Може да е книга, списание, музикална компилация - всичко, което то харесва и с което ще се забавлява по време на семейната ваканция. Но нека бъде съобразено с неговите интереси, а не с вашите собствени.

Дайте му свобода. Факт е, че туристическите дестинации могат да бъдат опасни, но той или тя е тийнейджър, не пеленаче. Ако пожелае да отиде сам/а на плажа, не е страшно да позволите. Нека се разходи из мястото, на което сте. Все пак не сте залепени един за друг, нали?

Ако от сега знаете, че гореописаните методи няма да помогнат, предлагаме ви стратегия "план Б": поканете с вас приятелско семейство с дете или най-доброто другарче на вашето отроче.

При първия вариант, вие също ще си осигурите една идея по-забавна почивка. При втория - ще имате една идея повече отговорности. Но и двете си заслужават, в името на общото благо.

Надяваме се да успеете да постигнете консенсус с младия човек в дома ви. Вероятно няма да ви е лесно, но пък няма и да се отказвате, нали? Можете да се утешавате с мисълта, че като поотрасне, със сигурност ще се сближите много повече. Обикновено така става, но това зависи и от двете страни.

Дотогава обаче има много време. Засега ви пожелаваме приятна почивка и не забравяйте да сложите в сака тематичния български филм "С деца на море". Лентата ще бъде повод цялото семейство да се посмеете заедно. Дори и това да продължи само няколко часа.

44 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 08.08.2012|08:28
Ето защо трябва свобода на младите - http://ow.ly/cOywe
14
Не е посочен 06.08.2012|14:05
Тинейджърите трябва да се осъзнаят по-скоро и да не бързат да опитат всичко, което им предлага живота наведнъж, защото после няма да им е интересен. А и както всички знаем "Бързата работа-срам за майстора".
13
Не е посочен 06.08.2012|13:58
При всеки тинейджър пубертета преминава по различен начин,според мен.Лампичката постоянно обаче трябва да ни бъде светната...
12
Не е посочен 04.08.2012|11:19
http://easterrabbit.cosmopolitan.bg/blogpost_15372_0.html
11
Не е посочен 03.08.2012|15:03
да , доста е ефектен , ще привличаш определено вниманието на хората:)
10
Не е посочен 03.08.2012|14:52
не знам за тинейджърите , но този бански на снимката е страхотен , имам нужда от такъв :)
9
Не е посочен 03.08.2012|14:37
Едва ли има по-голям купон от 6 деца на възраст между 4 и 7 години, които миналата година водих всеки ден на плаж. :) Децата са такива каквито ги възпиташ, а тинейджърите имат нужда от самостоятелност, дори и аз самата в един момент започнах да предпочитам морето с приятели или на лагер, отколкото с нашите. Всичко с времето си.
8
Не е посочен 03.08.2012|11:55
ако отидеш с тинейджър на море си е по-зле от това да отидеш с дете на море :)
7
Не е посочен 03.08.2012|11:47
аз не мога и да ги пускам много на свобода , все пак са тинейджъри , знам ли каква глупост ще направят :)
6
Не е посочен 03.08.2012|11:37
става винаги голям купон с тинейджъри , няма скука с тях, дори и да са депресирани , което е напълно нормално за тях
5
Не е посочен 03.08.2012|09:33
аз също не бих го пуснала само защото е много опасно...но тъкмо този довод имат всички майки,а въпросните подрастващи изобщо не могат да ги разберат и веднага им слагат етикети-консерви,досадници и какво ли още не
4
Не е посочен 03.08.2012|08:53
много съм далеч още от момента,в който ще си имам тийнейджър вкъщи,но се надявам да успея да се справя някой ден с него,макар и да знам,че никак няма да ми е лесно,но според мен,най-добре е да се заложи на приятелство между родителя и детето и да си затваряме очите за някои негови щуротии и да си отваряме ушите за проблемите
3
Не е посочен 03.08.2012|08:32
И аз ще го разбера, но няма да го пусна само на почивка, особено като знам какви нещастия се случват с деца по такива почивки.
2
Не е посочен 03.08.2012|01:04
Аз пък никога не съм имала проблем да ходя с нашите на почивка, защото винаги сме знаели как да си изкараме забавно ваканцията, а не да я превърнем във възпитателен лагер. :)
1
Не е посочен 02.08.2012|19:36
Не знам, аз все още съм далече от това изживяване, но като знам колко скучно ми беше на мен с нашите в тази възраст...:) Мисля, че ще разбера детето си.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay