8 грешки, които много от родителите допускат

8 грешки, които много от родителите допускат

Отговорните родители са готови да направят всичко, за да отгледат щастливо и успешно дете, но понякога те се провалят. Грешките при отглеждане на деца могат да накарат децата да започнат да анализират събитията, които се случват около тях и да създадат светоглед, който влияе върху бъдещия им живот.

Всички искаме този свят да бъде пълен с щастливи деца и възрастни, затова днес ще обсъдим някои негативни моменти, които определено ще засегнат живота на детето.

1. Не показвате на детето си, че го обичате

За малкото човече, неговите мама и татко са най-важните хора в целия свят. Какво се случва, когато детето не чувства любовта на родителите си?

Самочувствието на детето страда много и то самото не обича себе си. В резултат на това някои хора се опитват да се променят с помощта на пластична хирургия, когато пораснат. Други пък се опитват да отдадат цялата си любов на собствените си деца и по този начин превръщат грижите си в пълен контрол, а децата им също се чувстват нещастни.

2. Опитвате се да контролирате всичко

Защо родителите трябва да изграждат отношения с децата си без постоянен контрол? Родителите понякога забравят, че децата им са пораснали и продължават да правят всичко за тях. Тези деца не израстват емоционално и по-късно имат проблеми с връзките си.

Те ще продължат да мислят, че целият свят се върти около тях. Те също така няма да могат да изградят здрави взаимоотношения, тъй като не могат да вземат решения и да мислят самостоятелно. 

3. Не позволявате на детето да взима решения само

Когато родителите вземат решения за децата си, те не позволяват на децата си да бъдат независими и самостоятелни. Всяко дете трябва да има право да направи избор (с подкрепа и според възрастта си).

Неспособността за вземане на решения прави хората неспособни да решават проблемите и винаги ще се нуждаят от някой, който да им помогне. За тях няма да е лесно да намерят своето място в този свят, защото дори не знаят какво искат.

4. Вие непрекъснато спорите и се карате около детето

Ако родителите спорят постоянно, децата могат да мислят, че те са виновни. Те не разбират какво става и мислят, че са виновни.

Тези хора обикновено се опитват да избягват различни конфликти или, напротив, злоупотребяват с тях. В бъдеще момичетата несъзнателно се опитват да покажат на мъжете, че са по-силни, а пък младите мъже обикновено повтарят поведението на бащите си. Освен това те често разбират, че това, което правят, е лошо и в резултат на това може да се развият проблеми със зависимостта.

5. Вие изисквате невъзможното

Едно дете вярва на възрастните в живота си, особено на неговите родители, и се бори да направи всичко, което му е казано. Ако се провали,  започва да мисли, че не заслужава да бъде обичано.

Това е почти невъзможно да се живее с този тип хора. Те винаги ще бъдат прекалено фокусирани върху успеха. Ако не успеят да дадат най-доброто от себе си (според тях), те се чувстват нещастни и дори депресирани. Тези хора обикновено се опитват да попречат на членовете на техните семейства да бъдат щастливи.

6. Учите детето да бъде удобно

За съжаление, контролирането на желанията на детето е нормално явление. Родителите често казват на детето си да гледа телевизия или да играе видео игра, така че детето им да не ги безпокои. Хубаво е, ако тези ситуации не се случват много често, но обикновено се случва много често. Целта на всеки родител е да отгледа човек, който да може да живее в света самостоятелно и да взема самостоятелни решения, следвайки собствените си нужди и ценности.

Тези хора обикновено не могат да живеят нормален независим живот и да се превърнат в зрели възрастни. Те също така не разбират какво искат и това засяга тяхното здраве и причинява различни проблеми със зависимостта.

7. Не обръщате достатъчно внимание на детето си

Липсата на внимание засяга бъдещия живот на децата. Смелостта на детето и неговото лично развитие зависят от неговия баща. Какво се случва, когато детето не получава достатъчно внимание?

Момчето може да се държи по същия начин, по който се е държал баща му. А момичетата обикновено изпитват трудности при изграждането на романтични взаимоотношения. Работата е там, че жените избират мъже, които приличат на бащите си. Те искат да имат щастливо семейство, но опитът им в детството ги кара да се чувстват подозрителни към мъжете.

8. Омаловажавате чувствата на детето си

Понякога децата се разстройват от неща, които изглеждат глупави за възрастните. Но вместо подкрепа, те получават оценка (като "Това е лошо", "Това е добро" или "Момчетата не плачат") или заповеди (като "Спри да плачеш" или "Не се сърди"). По този начин се омаловажават чувствата и емоциите.

Колкото повече човек разбира и контролира чувствата си, толкова по-устойчив е този човек. Това е важно и при вземането на решения. Когато пораснат тези хора не могат да споделят емоциите си и те потискат гнева си, докато не избухнат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay