8 начина за справяне с чувствително дете

8 начина за справяне с чувствително дете

Около 15%-20% от децата, родени всяка година, са описани като силно чувствителни. Това означава, че те са изключително наясно със заобикалящата ги среда и реагират силно на всичко. Въпреки че това не е нещо лошо, то изисква големи усилия и търпение от родителите, за да поддържат психическата стабилност. Може да е изтощително, но много полезно, след като методите започнат да се изплащат.

1. Бъдете съпричастни и говорете с него

Ако детето ви има емоционални пристъпи на публично място, не се опитвайте да потискате чувствата му, като му кажете да спре да хленчи. Приемете тези емоции и говорете с детето си за тях. Седнете до него и се опитайте да разберете защо се чувства така, както се чувства, но не се опитвайте да предлагате бързо решение. Това, което можете да направите, е да го научите как да работи с емоциите си, когато е на публично място, за да не създава неудобни ситуации.

2. Обяснете, че изразяването на емоции е нормално 

Много родители водят децата си някъде насаме, ако започнат да плачат и да правят сцени на публично място. Правейки това, детето чувства, че емоциите му не са важни и че прави нещо нередно. Вместо да правите това, можете да седнете там с тях, да разпознаете емоциите им и да ги уведомите, че всичко е наред. Опитайте се да се свържете с тях и да покажете, че ги подкрепяте, вместо да се държите така, сякаш правят нещо лошо. 

3. Обяснете защо нещо е грешно и предложете алтернатива 

Силно чувствителните деца може да отблъскват другите деца с израженията си, без дори да осъзнават. Затова е важно родителите да демонстрират как изглежда този израз. Детето ви трябва да знае как изглежда, когато се разстрои или раздразни от някого. Това може да го притесни в началото, но може да има страхотни резултати, ако продължите да го правите.

Втората стъпка е родителите да предложат алтернативни реакции. Уведомете го, че ако някое друго дете го дразни, може просто да се отдалечи или да поеме дълбоко дъх. Преброяването до 10 може също да му помогне да се отдръпне от неприятната ситуация и да регулира чувствата си.

4. Бъдете търпеливи и му отделяйте време

Много родители бързат да водят децата си на множество дейности, след като влязат в детската градина. Чувствителното дете обаче не харесва големи тълпи от деца и занимания и предпочита да си стои повече вкъщи. Можете да прекарате повече време заедно, да четете и играете игри, които го правят щастливо. Не се притеснявайте от общуването, тъй като по-важното за него в този момент е да се чувства прието.

5. Помогнете му бавно да преодолее страховете си

Правенето на нещо малко плашещо е начин детето да преодолее страховете си. Това обаче е много деликатен процес, който трябва да се извършва постепенно и с голяма чувствителност. Удивително е колко бързо децата преодоляват страховете си, след като се използва правилният метод. Трябва обаче да се уверите, че детето не чувства, че това е наказание, защото е направило нещо нередно.

6. Домашен любимец може да помогне много

Доказано е, че домашните любимци са идеалните спътници за силно чувствителни деца. Това е така, защото домашните животни обикновено са също толкова чувствителни и състрадателни като тях. Поради това е много по-лесно за децата да се свържат с космат приятел, отколкото с приятел човек, който може да стимулира негативно емоциите им. За тях връзката с животно може да предложи разбирането, от което се нуждаят, в свят, който им се струва поразителен.

7. Създайте безопасни пространства в къщата си

Чувствителните деца са много по-възприемчиви към заобикалящата ги среда и се възбуждат доста лесно. Ето защо е важно да създадете безопасно пространство в дома си, където те да могат да обработват емоциите си. Това може да е място, където те са в състояние да правят всичките си предпочитани дейности, или стаята им. Накарайте ги да се чувстват така, сякаш могат да използват безопасното си пространство, когато усетят, че имат нужда от почивка.

8. Бъдете много нежни с методите си на възпитание

Вашето дете вероятно има силно чувство за морал и ще ви каже, ако действате лицемерно. То също така ще ви осъди строго, ако не спазвате правилата, които сте задали в дома си. Ето защо трябва да създадете граници, които да важат за всички в къщата ви. Избягвайте да осъждате и се уверете, че последиците са справедливи и се прилагат за всеки член на вашето семейство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay