9 грешки, които трябва да избягвате, за да не лъже детето ви

Ето как да предотвратите лъжите

9 грешки, които трябва да избягвате, за да не лъже детето ви

Едва ли има човек, който може да каже, че никога през живота си не е лъгал. Срещаме лъжци всеки ден, но когато това са нашите деца,  не знаем какво да правим. 

Ето защо децата лъжат и как родителите се чувстват виновни за това. 

1. Децата знаят, че има последствия

Много често децата лъжат, защото знаят, че истината носи наказание. Опитайте да ги насърчавате да казват истината, може би като се опитвате наказнията да не бъдат толкова тежки, за да не се страхува детето и да каже истината. 

2. Децата не искат да ни разстройват

Децата ви обичат и не искат да ви разстройват. Ако реагирате прекалено остро на истината, те ще ви я спестяват, за да не ви карат да се чувствате зле. 

3. Те не лъжат, а фантазират 

Понякога децата бъркат желанията с истината. Те ви разказват невероятни истории за приключенията си или обясняват на другите хора, че имат брат, сестра или домашен любимец, въпреки че това не е истина. Бъдете по-меки при такива лъжи, защото те ще изчезнат с времето, когато децата пораснат. 

4. Децата казват лъжи, защото не помнят

Има ситуации,  в които децата казват лъжи и вярват в тях. Не се страхувайте от такива лъжи. Опитайте да бъдете търпеливи и обяснете реакцията си на детето. 

5. Те мислят, че лъженето е правилно

Понякога децата мислят, че да лъжеш е правилно. Например може да не са особено впечатлени от вълнените чорапи, които баба им им е подарила, но ще се правят, че им харесват. Не можете да ги вините за това. Всички го правим. 

6. Програмираме правилния отговор

Често задаваме въпрос на детето и очакваме точно един конкретен отговор. Например питаме "Вкусно ли е?", когато детето очевидно не иска да яде това, което е в чинията му. В такива случаи, ако искате да избегнете лъжата, по-добре не задавайте този въпрос. 

7. Децата се страхуват от смяна на ролите

Децата се страхуват да казват истината за някои лоши неща, защото са сигурни, че само злодеите в приказките го правят. По този начин, ако кажат истината се превръщат в злодеи. Обяснете им, че добрите хора също грешат понякога. Това, което ги прави "лоши" е способността им да поемат отговорност за действията си. 

8. Ние казваме лъжи 

Децата копират всичко от родителите си. Живеейки, заобиколено от лъжи, детето също започва да лъже. Решението е лесно: спрете да лъжете. 

9. Децата мислят, че са глупави

Ако третирате децата като глупави, викате им и ги обвинявате, те няма да искат да научат кое е правилно и кое не. Опитайте да общувате с децата сякаш са на вашата възраст. По този начин те ще имат желание да растат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay