Бебешките диагнози, които само звучат плашещо

Някои от най-разпространените състояния при новородените, които не са никак тревожни

Бебешките диагнози, които само звучат плашещо

Когато сте в лекарския кабинет обикновено се сблъсквате с различни непознати термини. Специалистите ги употребяват, без да се замислят дали пациентът придобива пълна яснота какво точно се случва.

Но когато става въпрос за здравето на бебето ви, тази неяснота ви прави много по-тревожни. А в такова състояние е напълно възможно дори да пропуснете да попитате какво точно се случва с човечето.

Добрата новина е, че повечето диагнози само звучат плашещо. И обозначават съвсем обикновени състояния.

Ето някои от най-разпространените състояния при новородените, които не са никак тревожни.

Иктер или Хипербилирубинемия
Два медицински термина, които обясняват едно най-често абсолютно физиологично състояние – жълтеницата при новороденото. Характерна е само за този ранен период от живота на бебето и не се дължи на инфекция.

За жълтия цвят на кожата е виновна високата концентрация на билирубин в кръвта. Най-често жълтеницата преминава за около 1 седмица без специално лечение.

Силно изразеният жълт нюанс на кожата понякога кара лекарите да вземат кръв, за да определят по-точно тежестта на хипербилирубинемията. При някои случаи се налага и специфично лечение - най-често облъчване със специална лампа със синя или бяла светлина.

Ако видите в епикризата един от тези два термина, няма място за притеснение. Помнете, че билирубинът се изхвърля от организма основно чрез изпражненията. Затова за бебето е важно да се кърми често. В случай че ви препоръчат да преварявате кърмата си, за да мине по-бързо жълтеницата, подминете този съвет.

Токсичен еритем 
Характерен за периода на новороденото, този обрив се появява през първите няколко дни след раждането. Представлява различни по големина червени петънца с малки връхчета, изпълнени понякога с белезникава течност.

Много бързо променя своята локализация и най-често изчезва спонтанно така, както се е появил. Не влияе върху поведението или настроението на бебето. Не се дължи на инфекция, а на преминалите от мама в края на бременността хормони.

Не изисква никакво специално лечение. Кожата на бебето трябва да бъде чиста и суха. Дежурният педиатър ще ви обясни още в болницата, че няма нищо притеснително в тези пъпчици. Според специалистите при около половината новородени се наблюдава токсичен еритем в различна степен.

Кефалхематом 
Това е терминът, който обозначава различни по големина кръвоизливи върху костите на главичката на бебето. Обикновено те са разположени между костта и кожата на главата.

Кефалхематомът не се нуждае от специално лечение и се разсейва за около месец. Получава се като резултат на раждането (ако то е протекло по-тежко) и понякога бебета, при чието раждане са използвани вакуум екстрактор или форцепс, имат такава родова травма.

Кожата върху кефалхематома трябва да се пази от нараняване. Понякога кефалхематомът е причина за по-продължителна жълтеница на новороденото. Най-често всичко минава без особени проблеми.

Хормонална криза при новороденото
Среща и при момиченцата, и при момченцата и отново се дължи на хормоните, преминали от мама в бебето. Развива се през първите седмици след раждането при някои и се проявява по различни начини.

- подуване на млечните жлези (важи и за двата пола) – едната или двете гърдички на бебето се увеличават и е възможно дори да отделят секрет. Ако това се случи – не се притеснявайте. Най-важното е да НЕ СЕ опитвате да изцеждате секрета и да НЕ правите компрес на гърдите.

- оток на външните гениталии – специфично подуване на срамните устни (при момиченцата), или на тестисите при момченцата. Може да премине съвсем леко и дори да не го забележите.

-кървене от влагалището на новороденото (само при момиченцата) – възможно е през първата седмица след раждането да се появи подобно на менструация кървенисто петно върху пелените на бебето. Не се притеснявайте, това не е заболяване, но не забравяйте да споменете пред минаващия на визитация педиатър.

Тези изменения са резултат на постепенното излъчване на преминалите от майката в плода хормони.

Монголоидни петна
Това са синкави петна, които се срещат най-вече при бебета с по-тъмна кожа. Най-често се появяват в областта около кръста над дупето (тази област се нарича "сакрум")

Възможно е да останат като по-тъмна част от тялото през целия живот, но обикновено изчезват за няколко години. Родителите често се тревожат при вида им, защото решават, че са следствие от някаква травма – приличат им на синини.

Невус 
Най-общо казано така лекарите наричат бенките. Невус симплекс или ангелска целувка (може да се срещне и под името "щъркелово ухапване") – това са червеникави петна, които се определят като "родилни петна" или "майчини петна”.

Появяват се по цялото тяло, но най-често по лицето и тила на бебето. Изчезват спонтанно или постепенно, от няколко седмици до няколко месеца без да остават следа.

Хемангиома
Това представлява кожно образование с разрастване на кръвоносни съдове по повърхността на кожата или дълбоко върху вътрешните органи. Могат да се забележат още при раждането, или се проявяват по-късно в първите седмици и месеци от живота. Срещат се по-често при родените преждевременно деца. В повечето случаи само изглеждат страховито.

Най-често първоначално увеличават размера си и после спонтанно изчезват до края на първата година, без специално лечение. Може да се наложи специфично лечение, в зависимост от размера и мястото на хемангиома, но в най-общия случай просто се изчаква, докато изчезне.

За още статии, посветени на грижите за бебето, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

10 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Не е посочен 01.08.2013|11:25
Звучат ужасяващо наистина и много сложно, не бих ги запомнила даже.
18
Не е посочен 31.07.2013|14:03
За един родител всяка една диагнози си звучи страшно, щом се отнася за детето му.
17
Не е посочен 31.07.2013|12:36
Последното заболяване може да се окаже и супер сериозно. Моята най-добра приятелка от дете имаше такова и през сума лекари мина, докато се оправи. През пубертета и беше много трудно.
16
Не е посочен 31.07.2013|11:36
Точно така трябва да се постъпва!
15
Не е посочен 31.07.2013|11:21
Направо ми стана тъжно докато четях!
14
Не е посочен 30.07.2013|16:11
Аз обичам да разпитвам и да задавам въпроси, дори и да бъда досадна, докато не се уверя в нещо.
13
Не е посочен 30.07.2013|12:57
Наистина можеш да се стреснеш, ако нямаш идея какво се крие зад тези термини!
12
Не е посочен 30.07.2013|12:32
Все още нямам деца, но си мисля, че някой ден ще изпадам в лудост само при мисълта,.
11
Не е посочен 30.07.2013|11:48
добре е да задаваме въпроси много, дори и да сме досадни на педиатъра.
10
Не е посочен 29.07.2013|13:05
Абе всеки родител, когато чуе каква да е диагноза по адрес на отрочето си се паникьосва в първия момент, не зависимо за какво става въпрос.
9
Не е посочен 29.07.2013|12:02
горките бебечета
8
Не е посочен 29.07.2013|11:42
Абе по-страшно звучащи диагнози от тези на Хаус едва ли има, някои от тях толкова често се повтаряха, че ги научихме.
7
Не е посочен 29.07.2013|11:37
не ми се четат, плаша се
6
Не е посочен 29.07.2013|10:49
наистина звучат много страшно,добре че сте дали обяснения,че всъщност не е края на света; )
5
Не е посочен 29.07.2013|10:40
Иктер или Хипербилирубинемия - как няма да прозвучат стряскащо, след като не знаем какво точно се крие в тях.
4
Не е посочен 29.07.2013|10:35
То на латински почти всичко звучи страховито и стряскащо.
3
Не е посочен 27.07.2013|12:24
наистина звучи страшно! добре че сте обяснили,че няма нищо тревожно, но все пак аз мисля,че е нужно винаги да питаме лекар,не само да се доверяваме на написаното в интернет.
2
Не е посочен 26.07.2013|19:28
За вбъдеще ще знам.
1
Не е посочен 26.07.2013|18:27
Поздравления за снимкат,много е сладка.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay