Защо децата могат да се държат като малки дяволчета с майките си и като ангелчета с останалите?

Защо децата могат да се държат като малки дяволчета с майките си и като ангелчета с останалите?

Детето ви е най-доброто, послушно и мило бебе, когато е с баща си, баба си, леля си, в детската градина или на площадката, но когато е с вас се държи като малко дяволче. Ако това ви звучи познато и продължавате да се чудите къде бъркате, спрете да се измъчвате- не сте сами.

Децата имат причини да се държат така и всъщност причините са добри.

Защо децата могат да се държат като малки дяволчета с майките си и като ангелчета с останалите?

Ето защо децата не се държат добре, когато майка им е наоколо:

Лошото поведение е начин на общуване за децата и по този начин казва "Имам нужда от теб, мамо!"

Ако детето ви все още не може да говори много добре, съвсем естествено е да намира друг начин да общува с вас. То трябва да привлече вниманието ви по някакъв начин. За всяко дете, майката е човекът, който задоволява основните му нужди, независимо дали става дума за хранене или чувство на безопасност, затова то стават по-емоционално, когато мама е наблизо.

Ето как експертът д-р Ан Корвин обяснява това явление:

"Майките символизират нуждите на децата и биологично децата свързват потребността от храна и оцеляване с тяхната мама. Ето защо децата променят поведението си, за да получат внимание от майка си. От друга страна, татковците символизират доверие и си играят с децата. Така че децата не се нуждаят толкова отчаяно от вниманието на баща си- защото не е въпрос на оцеляване."

Защо децата могат да се държат като малки дяволчета с майките си и като ангелчета с останалите?

Вие сте "зоната на комфорт" на вашето дете

Децата не са особено склонни да показват всичките си емоции пред човек, на когото нямат доверие. Ако смятате, че детето ви запазва "най-лошото" за вас, неговата майка, това всъщност не е вярно. Те ви "почитат" с тяхно мрънкане и хленчене, защото по този начин ви показват, че ви се доверяват и се чувстват сигурни, когато сте наблизо. С тези свои действия, детето ви казва: "Чувствам се сигурно и комфортно, когато съм с теб, мамо".

Ето какво можете да направите

Вече установихме, че не е чак толкова лошо, че детето ви се държи зле, когато сте наблизо, но какво трябва да правите? Просто мълчаливо да търпите това поведение? Не. Ето как да научите детето си да се държи по-добре с вас:

Приемете това "избухване" на детето и го оставете да излее емоциите си, стига да не наранява себе си или някой друг. Дайте му време и пространство.

Дайте шанс на детето си да се освободи от негативната енергия. Например, ако е било на детска градина цял ден, то е трябвало "да бъде добро" и има нужда да се освободи от негативната енергия, когато се прибере вкъщи. Но лошото поведение, крясъците и плачът не са единствените начини това да се случи. Предложете някаква алтернатива, например да потича малко, да играе на някака игра, да рисува или нещо подобно.

Оставяйте детето с други хора по-често. Ако то прекарва малко време с баща си или с баба си, нормално е да се държи по-добре с тях. Оставяйте детето на други хора по-често. По този начин ще започне да се държи по-добре с вас.

Говорете с детето си и му обяснете как се чувствате, когато се държи лошо. Разбира се, ако е достатъчно голямо, за да разбере. Помогнете на детето си да разбере, че мама винаги е там, за да го утеши и подкрепи, но тя има чувства и те трябва да бъдат уважавани.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay