Майките на много деца живеят по-дълго

Майките на много деца живеят по-дълго

Майките знаят колко труден може да бъде животът, когато отглеждате 3, 4 или дори повече деца, но да си мама на много деца има и своите светли страни. Децата ще изпълнят живота ви с много приключения, огромно количество любов и ще бъдат целия ви свят. Оказва се, че раждането на много деца може да ви даде дори повече от това. Експертите установиха, че колкото повече деца имате, толкова по-дълго ще живеете и обясненията им звучат доста убедително.

Ето защо раждането и отглеждането на много деца може да удължи живота:

Проучванията показват, че колкото повече деца има една жена, толкова по-голяма е нейната продължителност на живота.

Екип от изследователи от Университета в Нов Южен Уелс проучи голяма група от по-възрастни австралийци, за да разбере как отсъствието или присъствието на деца (и техния брой) влияят върху продължителността на живота на жените. Оказа се, че жените, които са имали 2 деца, имат 17% намален риск от смърт в сравнение с тези, които нямат деца. Жените с 3 деца имат още по-нисък риск от смърт, който е с 20% по-малък и тези проценти се увеличават с броя на децата. И така, какви са причините за този фантастичен ефект на майчинството?

Раждането на много деца забавя стареенето на клетките, предполага една от теориите

Проучването, проведено от екип от експерти от университета Simon Fraser в Канада, показа, че при жените с повече бременности процесът на стареене на техните клетки е забавен. Професор по здравни науки, Пабло Непомнашски и постдокторант, Синди Барха, изучавали жени от Гватемала, които показвали клетъчни признаци на дълголетие. По-старите теории предполагат, че жените, които раждат много деца, остаряват по-бързо, тъй като "носенето на деца ограбва майките от клетъчната им енергия”. Новото изследване обаче показа противоположни резултати.

Клетъчното стареене се индикира от скъсяването на теломерите, защитните накрайници, намерени в края на всяка ДНК верига, които са склонни да се скъсяват с времето. Професор Непомнащи и неговият екип бяха изненадани да научат, че жените с по-дълги теломери имат повече деца. Учените смятат, че това явление може да е свързано с драматичното увеличение на естрогена, което майките на много деца изпитват. "Естрогенът действа като мощен антиоксидант, който предпазва клетките от съкращаване на теломерите", казва професорът.

Социалният контекст и психологията също могат да бъдат важни.

Пабло Непомнащи споменава още една причина за връзката на децата с дълголетието. Той вярва, че социалният контекст, в който живеят майките, също може да има значение. Майките на много деца получават повече подкрепа от своите приятели и семейство, което влияе положително на тяхното физическо и емоционално състояние. "По-голямата подкрепа води до увеличаване на количеството метаболитна енергия, която може да бъде отпусната за поддържане на тъкани, като по този начин забавя процеса на стареене", казва той.

Изследвания, проведени от екип от експерти от университета "Edith Cowan" на Пърт в Австралия, показаха, че семействата с 4 или повече деца получават най-голямо удовлетворение от живота. Д-р Харман е убеден, че всичко е свързано с повишена взаимна подкрепа в семейството и мирна психологическа атмосфера. "Децата никога не се отегчават, те имат някой, с когото да играят и получават независимост доста рано", казва лекарят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay