Защо децата на работещите майки стават по-щастливи

Защо децата на работещите майки стават по-щастливи

В продължение на много години работещите майки са подложени на стрес заради стереотипите, които твърдят, че децата им не получават достатъчно любов, грижа и внимание. Трудно е да се балансира майчинството и кариерата, но трябва ли наистина да се тревожите, ако работите и не прекарвате толкова време с децата си, колкото искате?

Добрата новина: науката казва, че децата на работещите майки се оказват също толкова щастливи, колкото и тези, чиито майки са останали у дома, за да се грижат за децата, и често те са по-успешни в своя живот.

Децата на работещите майки не страдат и са също толкова щастливи, колкото и техните връстници, чиито майки си стоят вкъщи

На всяка работеща майка се е случвало детето й да иска да се гушкат още малко, а тя да трябва да тръгва за работа. В тези моменти майките изпитват силно чувство за вина и започват да се съмняват в това колко добри майки са всъщност. 

Защо децата на работещите майки стават по-щастливи

Но изследването, проведено от професор Катлийн Макгин от Harvard Business School, показва, че наличието на заета майка всъщност не засяга щастието на децата. И синовете, и дъщерите на работещите майки са щастливи като деца и като възрастни и често се възползват от това, че имат майка, която има работа.

Този голям научноизследователски проект, който стартира през 2015 г., комбинира данните от няколко международни проучвания, които като цяло изследват повече от 100 000 мъже и жени в 29 страни. Резултатите от проучването освободиха работещите майки от вината и съмненията в себе си, показвайки, че децата им не са лишени от щастие и успех, а напротив, те са по-добре в много аспекти.

Дъщерите на работещите майки са по-успешни в собствената си кариера и са склонни да получават по-високи заплати

Проучването на Катлийн Макгин показа, че дъщерите на работещите майки са склонни да имат по-високи годишни доходи, по-вероятно е да бъдат наети и често заемат ръководни позиции. Като цяло дъщерите на работещите майки печелят 1880 долара годишно повече от дъщерите на майките, които са били у дома. Проучването показа също, че опитът на работещите майки учи на дъщерите им на проста истина: можете успешно да комбинирате кариерата с отглеждането на децата си.

Синовете, отглеждани от работещи майки, прекарват повече време в грижа за семействата си

Защо децата на работещите майки стават по-щастливи

Тъй като мъжете традиционно са склонни да работят, ние не виждаме силно влияние на работещите майки върху техните синове по отношение на кариерата. Вместо това, "липсата на майката" прави мъжете по-загрижени за семействата им. Според проучването, те са склонни да прекарват допълнително 50 минути на седмица, помагайки на жените си и да се грижат за членовете на семейството си.

Друго важно нещо, което проучването показва, е, че децата, отглеждани в семейства, в които и двамата родители печелят пари, имат тенденция да избягват половите стереотипи. Синовете на заетите майки са склонни да избират работещи съпруги и да се отнасят равностойно към жените на работното място. В същото време дъщерите са свободни от вина за собствените си деца, тъй като знаят какво означава да си дете на работеща майка и знаят, че е възможно да се балансира родителството и кариерата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay