Защо фразата "Уважавай възрастните" може да бъде вредна за нашите деца

Защо фразата "Уважавай възрастните" може да бъде вредна за нашите деца

От край време родителите повтарят на децата си как трябва да уважават по-възрастните независимо от ситуацията. В някои страни подобно уважение към възрастните хора е продиктувано от закона. Но истината е, че един човек не може да спечели нечие уважение, само защото е на определена възраст. Често виждаме зрели хора, които нарушават правилата и си мислят, че им дължим нещо, защото с преживели повече от нас. В действителност това поведение е токсично и днес ще ви го докажем.

Уважението е само привидно

За да научите детето си да се отнася с другите с достойнство, трябва да се отнасяте и към него по същия начин. Когато родителите настояват децата им автоматично да ги уважават, без да дават подходящ пример, това може да доведе до сплашване на детето. Те ще действат с уважение, защото не се съмняват в мнението на родителите си: "Ако мама е казала така, това е вярно". По-късно, когато пораснат, те няма да могат да анализират поведението на другите хора или да решат дали заслужават личното им уважение или не.

Детето започва да игнорира опасностите

Вярата, че трябва да "уважавате по-възрастните" може да накара децата да игнорират правилото "не говорете с непознати". Като възрастни също се чувстваме по-малко склонни да се съмняваме в по-възрастните от нас, когато това наистина има значение. Това е наше право и е важно всеки да поставя под въпрос какво ни казва, дори и да е по-възрастен от нас.

Принуда към по-младите поколения да следват поведението на старата школа

Въпреки че има връзка между възрастта и опита, това знание е ситуативно. Житейските уроци на човек оформят съветите, които споделят с другите. Съветите от по-възрастните показват, че те искат да мотивират младите хора да се развиват. Присъдите обаче обикновено имат за цел да засрамят младите и да ги накарат да изпитват вина, че не живеят според разбиранията на възрастните.

Създават се фалшиви приоритети

Всички хора заслужават любов и уважение. Психолозите съветват да се придържаме към собствените си възприятия, за да разберем кой трябва да получи нашето уважение. Човек, който ни помага или прави живота ни по-добър, трябва да бъде уважаван и това не се дължи непременно на възрастта му.

Изискването на уважение намалява достойнството на детето

Изискването на уважение от децата по подразбиране,води до ниска самооценка от страна на децата. при уважението не става дума за йерархия и няма нито едно човешко същество, което да заслужава да бъде уважавано повече от другите.

Запомнете, че не трябва да се чувствате длъжни да уважавате хора, които се държат лошо с вас, не дават добър пример на децта ви и ви карат да се чувствате зле, независимо дали са по-възрастни или дори са ваши роднини.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay