Родителски навици, с които пречим на децата си да се превърнат в отговорни личности

Родителски навици, с които пречим на децата си да се превърнат в отговорни личности

Любящият родител трудно може да нарани детето си умишлено, но понякога "невинните" ни действия, могат да се окажат вредни за дъщерите и синовете ни. сигурно се чувствате добре от факта, че можете да купите всяка играчка, която детето ви поиска в магазина или когато му позволявате да остане до късно през нощта, за да гледа любимото си шоу. Толкова е изкушаващо да бъдем "готиния родител", но това са капани, в които не бива да попадаме.

Кои обичайни родителски практики биха могли да повлияят зле на живота на нашите деца?

Постоянно се опитваме да предпазим децата си

За много родители е проблем да гледат как децата им се сблъскват с различни предизвикателства и предпочитат да разрешат проблема вместо тях. Но колкото повече се намесваме и лишаваме децата си от способността да се справят сами с трудностите, толкава повече спъваме тяхното бъдеще. Един ден ще пораснат и ще им се наложи да се научат да се справят в живота, а нас вече няма да ни има, за да им помагаме.

Обременяваме ги със собствените си непостгнати амбиции без да се интересуваме от желанията им

Децата ни имат толкова много повече възможности, отколкото ние имахме, когато бяхме на тяхната възраст и е толкова изкушаващо да се опитаме да изживеем отново скъпоценните моменти от детството си чрез нашите деца. Всъщност много родители попадат в този капан и се опитват да изживеят мечтите си чрез децата си, опитвайки се да върнат собствените си пропуснати шансове. Това поведение може да подкопае мечтите и желанията на детето, като не му позволява да реализира собствения си потенциал и да израсне в успешен и щастлив възрастен.

Затрупваме ги

Понякога може да бъде толкова изкушаващо да купите на децата си всички неща, които не сте имали като дете. Днес можем да дадем на децата си толкова много: купища луксозни дрехи и играчки, джаджи, пищни партита и ваканции. Може да звучи като идеалното детство, но това е просто илюзия.

Прекаляването с тези неща може да накара децата да мислят, че материалните вещи са от решаващо значение за щастието, а като възрастни, те ще се чувстват така сякаш не могат да минат без най-новата джаджа или най-модерната кола. Материалните притежания могат да се превърнат в техен символ на социален статус. Когато децата получават купища джаджи, играчки и дрехи, те обикновено не се грижат много добре за тях и не ги оценяват. Някои деца дори стигат до крайности като умишлено повреждат играчките си само, за да им бъдат закупени нови.

Нарушаваме собствените си правила

Задаваме правила, но след това променяме на мнението си. По този начин детето ни започва да ни възприема като непоследователен родител, който показва слабо лидерство. Според експерти това непоследователно поведение може да доведе до израстване на децата във възрастни със слаба идентичност. В бъдеще може да имат затруднения да определят кои са и да се чувстват несигурни. Така че да бъдете последователен родител, който знае как да заеме позиция, е от решаващо значение за отглеждането на по-щастливо дете.

Даваме лош пример

Родителите, които не практикуват това, което проповядват, са "лоши модели за подражание" за децата си. Когато научите детето си как да се държи и след това правите точно обратното, обвиняването му, че не спазва вашите правила, се превръща в обвиняване на вашето отражение в огледалото. Не само нашите думи, но и поведението ни учат децата ни кое е правилно и кое не и ние трябва да бъдем последователни и да се държим така, както искаме децата ни да се държат.

Подценяваме затрудненията им с ученето

Когато детето ви прекарва твърде много време в решаване на математически проблем, не бързайте да го определяте като мързеливо или немотивирано. Понякога децата ни могат да изпитват затруднения в ученето, които не зависят от техните усилия и мотивация. Ако забележите, че детето ви се затруднява, докато учи, помолете експерт за помощ.

Съревновавате се кой ще бъде по-готиният родител

понякога родителите започват да се състезават кой ще бъде най-добрият родител за своето дете, а това не води към нищо добро. Когато единият родител непрекъснато се опитва да засенчи другия, това в крайна сметка може да навреди на връзката им и да повлияе негативно на живота на децата им.

Друг проблем, който често се случва между родителите, е свръхкомпенсирането един на друг. Когато единият родител е строг през повечето време, другият показва по-спокойно поведение, за да балансира ситуацията. В крайна сметка тази игра на "добър родител" срещу "лош родител" може да подтикне децата към опити да ни манипулират и може да направи вашия стил на родителство непоследователен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay