Кийра Найтли вярва, че трябва да спрем да хвалим татковците за изпълняването на основни родителски задачи

Кийра Найтли вярва, че трябва да спрем да хвалим татковците за изпълняването на основни родителски задачи

Днес повече от всякога мъжете участват в родителството. И все пак бащите не се възприемат като родители с пълна стойност, а по-скоро като детегледачки, които са хвалени за вниманието, което обръщат на децата си. От друга страна, се очаква, че всички задължения са на майката и тя никога не получава похвали, че е сменила памперс или че е нахранила детето.

Кийра Найтли, британска актриса и майка на 2 дъщери, говори за това защо тази изкривена гледна точка за родителството влияе негативно както на бащите, така и на майките.

Кийра Найтли вярва, че трябва да спрем да хвалим татковците за изпълняването на основни родителски задачи

Тя винаги се е застъпвала за равнопоставено родителство

Кийра Найтли отдавна се застъпва за еднакви родителски отговорности. В едно от интервютата си Найтли говори за неравното третиране на майките и бащите от обществото.

Отговаряйки на продължаващия въпрос, който често получават работещите майки, а именно как балансират работата и майчинството, Найтли, вместо да споделя десетки съществуващи хакове, попита обратно: "Защо не ангажираме мъжете в този разговор? Защо не очакваме работещ мъж да се грижи за децата също толкова, колкото жената? Защо предполагаме, че те не се чувстват виновни, че не прекарват достатъчно време с децата си?

Бащите биват хвалени за полагане на минимални усилия 

Времената, когато жените трябваше да поставят грижите за децата пред кариерата, отминаха. Повече самотни жени виждат кариерата като основен приоритет в живота си. Въпреки че, когато работещите майки допринасят за децата си, хората все още са склонни да приемат родителството на майката за даденост - като нещо нормално и очевидно. Докато бащите, които се очаква да дадат приоритет на кариерата си, биват похвалени дори за минимален принос към отглеждането на децата.

"Наистина рядко може да се види мъж в детска градина и хората казват:" О, какъв прекрасен татко. Вижте го как се грижи за собствените си деца", отбелязва Найтли. "Никога не биха казали това на жена."

Много други майки също виждат проблема

Позицията на Найтли се споделя от много майки, които успяват да съчетаят кариерата с това да бъдат добри майки. "Мъжете продължават да бъдат поставяни на пиедестали, след като жените са построили тези пиедестали, за да могат те да стоят на тях", казва Кендис Гангър, майка на 2 деца.

"Докато аз съм родителят, който е останал вкъщи, грижейки се за нашите деца и ги храни емоционално, физически и духовно, баща им е похвален, че просто се е появил да ги види. Всички родители трябва да бъдат признати за техните усилия, независимо от ситуацията, но тези различни очаквания са опасни и несправедливи."

Тази перспектива намалява и ролята на грижовните бащи

Самите бащи подкрепят идеята, че не трябва да третираме техния принос в родителството като нещо необикновено. 

"Случвало се е хора да ме питат:" Днес гледаш ли децата?" или да кажат "Сигурен съм, че ти си облякъл бебето днес ", казва Ал Фъргюсън. "Просто е остаряло. Съвременният татко е по-активен в семейния си живот, отколкото е бил в историята. Остаряло е да се предполага, че майката е основният родител."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay