Кога трябва да купите на детето мобилен телефон?

Кога трябва да купите на детето мобилен телефон?

Кога трябва да купите на детето мобилен телефон?

Ако имате дете на възраст над 5 години, вероятно вече водите безкрайните дебати за мобилен телефон. Каква е най-подходящата възраст да дадете на детето си телефон? Според проучванията вече децата започват да искат телефон от много по-ранна възраст, а получават телефон на средна възраст 10,3 години.

Само 31% от децата между 8 и 10 години имат телефон. 69% от децата между 11 и 14 имат и 85% от тийнейджърите между 14 и 18 години.

Прочетете, за да прецените дали вашето дете е готово за телефон

Възраст 2-5 години

Ако имате малко човече, което тича из къщата, е по-добре да заложите на телефон играчка, поне за момента. На тази възраст децата са прекалено малки, за да стоят пред екрана. Придържайте се към повече творчески задачи и игри. Даването на телефон на детето на тази възраст е абсолютно неприемливо. Можете да му давате да играе на вашия телефон, но за не повече от 30 минути на ден. Ако детето е под 18 месеца, трябва да стои далече от телефона.

Възраст 6-10

Родителите на деца на тази възраст започват да усещат натиск от страна на детето. На тази възраст децата постоянно искат да правят нещо на телефона и съответно взимат вашия. Това не е проблем, но не бързайте да им купувате собствен. Изтеглете няколко подходящи приложения и му давайте своя телефон.

Възраст 10-12

Даването на телефон на 10 годишно дете изглежда изкушаващо от гледна точка на това, че можете да проверявате дали е отишло на тренировка на време, къде се намира и т.н. Може да ви изглежда добра идея, но не бързайте. Давайте му достъп до телефона вечер, но не избързвайте с купуването на нов. Въпреки че много родители не виждат проблем в получаването на телефон в по-ранна възраст, проучванията показват, че така е по-вероятно да бъдат пристрастени към телефона или компютъра по-късно. Не казвайте "да", само защото приятелите му вече имат телефони.

Възраст 12-14

Чували сте поговорката, че хубавите неща отиват при онези, които умеят да чакат и това със сигурност е така, когато става въпрос за купуването на телефон на детето. Когато най-сетне купите телефон на детето, когато е на 12-14 години, трябва много внимателно да следите как и за какво го ползва. Освен това трябва да му изградите навик да оставя телефона, когато тръгва да си ляга вечер. Оставянето на тийнейджър да си ляга с телефона води до лош сън, по-малко енергия и по-лоши оценки. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay