Наказание срещу молба: Кое ще помогне повече на детето ви

Наказание срещу молба: Кое ще помогне повече на детето ви

Как да внушим добро поведение на детето, което може да му помогне да оформи бъдещето си? Това е въпрос, който много родители са задават.

Честно казано, няма идеален начин за насърчаване на поведение, което ще бъде универсално решение за всички деца. Всяка ситуация носи със себе си различни предизвикателства, с които трябва да се работи по различен начин. Експертите смятат, че има два основни начина да насърчите децата да се държат по определен начин - молба и наказание. И двете могат да помогнат на децата да разберат и пренастроят своето поведение, когато то трябва да бъде променено.

В какво се състои молбата?

Това е въвеждане на благоприятно състояние за децата, което увеличава шансовете им да повтарят желаното поведение в бъдеще. Може да бъде от два вида - положителна и отрицателна. И двата подхода могат да бъдат полезни за обучение на децата на правилните умения, когато се прилагат правилно и в точното време.

Положителната молба: Когато родителите я използват, те осигуряват на детето някаква награда за поведение по определен начин или ги хвалят за добро поведение. Това увеличава шанса децата да повтарят същото поведение в бъдеще. Например даване на играчки за почистване на стаята им или похвала, че говорят тихо. Това кара детето да чувства, че прави нещо правилно и което го кара да иска да повтори това действие.

Отрицателна молба: В случай на отрицателна молба, трябва да премахнете аверсивен стимул или предмет, за да подобрите определено поведение.

Недостатъкът на техниката? Когато родителите се облягат твърде много на техниката, децата винаги търсят някаква награда или полза за действията по определен начин, който в действителност трябва да се саморегулира. Децата винаги ще разчитат на външни награди, които в дългосрочен план може да не са от полза за тях.

Какво е наказанието?

Наказанието е действие, предприето за обезсърчаване на нежелани действия. Това просто означава да се наложи наказание в резултат на нежелано поведение. Това намалява вероятността дадено поведение да се повтори отново. Мнозина биха могли да повярват, че наказанието може да навреди на психичното здраве на детето и укрепването е по-добрият начин да ги дисциплинирате. Понякога обаче трябва да накажете детето си, за да разбере, че лошите действия имат последствия. Наказанието, което налагате на детето си, трябва да бъде логично и лесно. Не бива да им внушава страх. Дори наказанията биват два вида: положителни и отрицателни.

Положително наказание: Положителното наказание включва налагане на стимул, след като се е случило определено поведение. Например, когато децата играят по време на учене, родителите могат да ги смъмрят за грешката им.

Отрицателно наказание: Отрицателното наказание включва отнемане на желания стимул за повтаряне на поведението. Например, ако детето ви се бие с другарчета, тогава не бива да му бъде позволено да играе на открито.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay