Добрият служител разваля работата

Прекалените ентусиасти влияят отрицателно върху екипа

Добрият служител разваля работата

Общоприето е схващането, че мотивираните личности успяват да "заразят" по-малко старателните си колеги с нестихващия си ентусиазъм. Представете си как новата колежка хвърчи из офиса, отмята задача след задача, а на вас ви става гузно и неохотно се захващате за работа.

Американски учени са доказали, че добрият служител демотивира останалите си колеги, научаваме от The Daily Mail. Те са нарекли явлението "Ефектът на Тайгър Уудс". Голфърът е заслужил честта да бъде кръстник на откритието, защото изследователи от Северозападния университет в Чикаго са установили, че когато той е бил в най-добрата си спортна форма, останалите играчи са се представяли по-зле, когато участват на турнири с него и по-добре, когато е отсъствал от такива. Икономисти пък са изчислили, че това явление е увеличило приходите на Уудс с 4 милиона долара.

Според чикагските учени, офисът работи на същия принцип. Всеки бонус и похвала от ръководството може да се отрази негативно върху служителите, които не се справят толкова добре на работното място. Това, от своя страна, ги кара да губят вяра в себе си и вместо да се състезават с първенеца, те всъщност се отказват.

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay