Доли Партън- най-успешната кънтри изпълнителка в света

Доли Партън е американска кънтри музикална звезда, автор на песни, актриса и освен това се занимава с благотворителна дейност.

Тя е родена на 19 януари 1946 г. в Сийвър Къв, Тенеси, САЩ. Тя е четвъртото от 12-те деца на Робърт Лий Партън и Авелайн Оуен Партън.

Доли започва да пее на ранна възраст и участва в местния хор в църквата. През 1964 г. тя започва да пее в предаването на "Grand Ole Opry" в Нешвил, Тенеси. През следващите години Доли записва няколко успешни сингли и се превръща в една от най-успешните кънтри изпълнителки в света.

През 1974 г. Доли пише песента "I Will Always Love You", която става много популярна и е изпълнена от много изпълнители, включително Уитни Хюстън и Шерил Кроу. През същата година тя записва албума "Jolene".

През 1980-те Доли продължава да бъде една от най-успешните кънтри изпълнителки и записва множество популярни сингли, включително "9 to 5" и "Islands in the Stream", записани заедно с Кени Роджърс.

През 1990-те Доли продължава да записва музика и да участва във филми и телевизионни предавания. През 1995 г. тя открива "Dollywood", тематичен парк в Сийвър Къв, който става голяма туристическа атракция.

През 21-ви век Доли продължава да записва музика, да се появява във филми и да работи по благотворителни и хуманитарни проекти. Тя е носител на над 25 награди "Грами" и има повече от 110 номинации.

Доли Партън е известна с множеството си таланти и постижения в музикалната индустрия, както и в други области. Някои от най-известните ѝ постижения са:

Музикална кариера: Доли Партън е една от най-успешните кънтри изпълнителки в света, като е записала над 40 албума и продала над 100 милиона копия. Тя е известна с песни като "Jolene", "9 to 5", "Coat of Many Colors" и "I Will Always Love You".
Писане на песни:
Доли Партън е написала множество хитове не само за себе си, но и за други изпълнители. Нейната песен "I Will Always Love You" е една от най-известните любовни балади в историята на музиката и е била изпълнена от множество звезди.
Актьорска кариера: Доли Партън е известна с участието си в няколко филма и телевизионни сериали, включително "Хана Монтана", "от 9 до 5", "Стоманени магнолии" и много други. 
Благотворителност: Доли Партън е активен дарител и е основател на много благотворителни организации, включително "Imagination Library", която предоставя безплатни книги на деца в Тенеси.
Дизайнер на дрехи и парфюми: Доли Партън има собствена линия от дрехи и парфюми, която е много успешна.

Тематичен парк "Dollywood":
Доли Партън е основател на тематичния парк "Dollywood" в Сийвър Къв, Тенеси, който е голяма туристическа атракция и е посветен на кънтри музиката и културата на югозападните щати в САЩ.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay