Домашна рецепта за безвреден дезодорант

Оказа се, че купешките дезодоранти нанасят един куп вреди на онзи, който се престраши да ги употребява

Домашна рецепта за безвреден дезодорант

Колегите от Fitwell.bg споделиха с нас, че са открили уникален начин да си приготвят безвреден дезодорант у дома. След като веднъж са си направили козметичното чудо съвсем сами, са решили да се сбогуват с дезодоранта от магазина.

Така започнали да инвестират незначителна част от доходите си и още по-незначителна част от времето си в направата на домашен продукт, който неколкократно превъзхожда своите комерсиални съперници. А ние смятаме да последваме техния мъдър пример!

Впрочем, оказа се, че купешките дезодоранти нанасят един куп вреди на онзи, който се осмели да ги употребява. Повече за това може да прочетете тук. А сега да се върнем на тайната рецепта за приготвяне на вълшебен продукт против изпотяване вкъщи.

Натриевият бикарбонат или т.нар. "сода бикарбонат" е толкова универсално средство, че всеки ден някой някъде измисля ново негово приложение. Неговите дезодориращи свойства са известни открай време и дори са изследвани от науката преди повече от 65 години.

Смята се, че "магията" се крие в способността му да формира натриеви соли с бутиричната, валериановата и пропионовата киселини (повече за тяхната магия можете да прочетете тук), които съединения са далеч по-приемливи като мирис от неприятните произведения на телесната ни флора.

Други вярват, че содата алкализира Ph-то на подмишниците и така лишава бактериите от оптимална жизнена среда.

С натриевия бикарбонат е възможно да има един-единствен проблем, известен още като раздразнена кожа. Той се проявява при сравнително малка част от хората, но съществува и може да бъде наистина досаден. Често практикуван способ за преодоляването му е смесването на содата с царевичното нишесте, като съотношенията варират от 1:1 до 1:6 в полза на нишестето.

За колегите от Fitwell.bg идеална се е оказала комбинацията от равни части натриев бикарбонат, царевично нишесте и студенопресовано кокосово масло. Начинът на приготвяне е елементарен и включва разтапянето на маслото на бавен огън и добавянето му към прахообразната смес.

Всичко това се разбърква до получаването на гъста каша и преди да се е втвърдило се прехвърля в бурканче или още по-добре – в стар контейнер от стик-дезодорант.

143 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 23.06.2013|17:26
Пише равни части,от трите.
5 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
4
Не е посочен 20.06.2013|17:51
Много хубава рецепта!!! А как се използва - намазва се може би? :)
3
Не е посочен 15.02.2013|01:20
Много ми хареса идеята и дори съм си набавила необходимите продукти, за да я изпробвам, но само да попитам - в какво отношение трябва да бъдат содата и кокосовото масло?
2
Не е посочен 07.01.2013|16:16
Не бях запознат че може да се приготви дезодорант в домашни условия който да е безвреден.
1
Не е посочен 07.01.2013|10:01
Може да се пробва тази рецепта за направата на безвреден дезодорант в домашни условия.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay