OMG, LOL, FYI и WAG са новите думи в Оксфордския английски речник

Новите думи. WTF?

OMG, LOL, FYI и WAG са новите думи в Оксфордския английски речник

В Оксфордския английски речник са добавени доста необичайни нови думи, пише сайтът thewrap.com. Смятаният за бастион на английския език речник, е прибавил към списъка си типичните за интернет, смс-ите и изобщо по-небрежното младежко общуване, абривиатурите OMG (Oh my God/Боже мой), LOL (Laughing out loud/Смея се на висок клас), FYI (For your information/За твоя информация) и символа за сърце (♥), който се изписва <3.


WTF? (what the fuck, или "какво по дяволите"), бихме казали ние. Но може би няма нищо чудно, тъй като преди време IMHO (In my humble opinion/По мое скромно мнение), TMI (Too much information/Твърде много информация) и BFF (Best friend forever/Завинаги най-добър приятел) също бяха включени в изданието. Редакторите на речника наричат тези думи "инициализми", а описанието, което им дават, е "строго асоциирани с езика на електронните комуникации". Употребата им "обикновено е сигнал за неформален, даже клюкарски начин на изразяване."


Според The Washington Post от съставителите на речника се е очаквало да имат повече достойнство и да се грижат и да съхраняват думите, които в действителност означават нещо.


Редакторите на речника пък направили няколко проучвания, които довели до любопитни резултати. Според тях, първата употреба на OMG е била в писмо от 1917 г., а пък LOL се използвало за "Little old lady/Дребна възрастна жена" и се среща още в далечната 1941 г.


Друг акроним, добавен в речника, може би ще се окаже непознат за тийнейджърите, но не и за любителите на спорта. Това е WAG, което е съкратеното на "Wives and girlfriends/Съпруги и приятелки", се използва за назоваване на антуража на футболистите. Той най-често се състои от съпругите или приятелките им. За първи път е използван от Sunday Telegraph в материал за подготвителния лагер на английския национален отбор през 2002 г.

Терминът остава непопулярен, с изключение на употребата му около Европейското първенство през 2004 г. и Световното през 2006 г. Именно около спортния форум от 2006 г. WAG се налага сред обществото, а за това спомагат и материалите около Виктория Бекъм и Колийн Руни (тогава Маклафлин).


Тепърва ще се разисква темата дали е нужно въвеждането на подобни "думи" и доколко те ще обогатят английския език и изобщо културата на страната.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay