Топ 8: Най-разпространените традиции в огнената Испания

Надбягване и борба с бикове, сиеста, безброй фестивали и още...

Топ 8: Най-разпространените традиции в огнената Испания

Ах, тази гореща Испания!

Прочута с богатото си и разнообразно културно наследство, днес Испания е втора в света след Италия по брой на обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – общо 40.

В Испания живеят може би най-любезните и мили хора на планетата. На улицата можете да чуете топли думи от съвсем непознати, а и поюти никога няма да срещнете намусени физиономии. Там непознатият е обичан толкова, колкото и ближният.

Испанската култура е повлияна от многобройните народи, населявали Пиренейския полуостров през вековете - иберийци, келти, римляни, както и от ислямското и католическото влияние. Благодарение на палитрата от народности и на огнената кръв на испанците през годините са съхранени едни от най-чудноватите обичаи в целия свят.

Предлагаме ви да се запознаете с осем от най-странните испански традиции, които ще отговорят на въпроса защо в Испания е "различно".

1. Сиеста
Тази дума няма точен превод на български или на друг език. Причината е, че това действие е типично само за испанците. Сиестата е лека почивка, дрямка след хапване. Тя трае приблизително около 30 минути. Научно доказано е, че сиестата подобрява здравето, насърчава паметта и оказва благоприятно влияние върху учебния процес. Интересен факт е, че Алберт Айнщайн и Уинстън Чърчил са практикували сиеста.

2. Улици и плажове, изпълнени с живот

Топ 8: Най-разпространените традиции в огнената Испания

Испанците са изключително жизнени хора. Те обичат смеха, разходките, излизането с приятели на бар или дискотека, разговорите от балкона, обикалянето на магазини. Изобщо, те имат хиляди възможности за забвление. Доста честно се случва в един спокоен ден да излязат да пазаруват и да срещнат в някое кафе свои приятели. Тогава се присъединяват към тяхната компания и така прекарват до вечерта, като изобщо забравят защо са излезли.

3. Фестивали

Топ 8: Най-разпространените традиции в огнената ИспанияФестивалът Fire Bull

Испанците имат дълъг списък от фестивали. Всяка година хиляди хора се стичат от всички краища на света, за да празнуват някоя испанска фиеста. Едни от най известните фестивали са: Априлският панаир, Карнавалът в Кадис, Ла Томатина, Празникът на Сан Исидро, Фестивалът на Сен Фермин, в рамките на който се провежда известното надбягване с бикове по улиците на Памплона, и други. Всеки уикенд испанците ходят в някой бар или дискотека. Интересно е, че под понятието "уикенд" те разбират четвъртък, петък и събота… най-малко!

4. Семеен живот
Семейството е на първо място за испанците. Освен Коледа има много други фестивали и празници през годината, които обединяват цялата фамилия. Както празнуват рождени дни, така почитат и светците. Неделите са отредени за посещения при баби и дядовци.

5. Средиземноморска диета

Топ 8: Най-разпространените традиции в огнената Испания

Средиземноморските страни, включително Испания, имат балансиран и разнообразен хранителен режим, в който преобладават храните, добити от зърнено-житни култури. Консумират относително високо количество риба и бели меса, зърнени храни, плодове и зеленчуци, което води до по-здравословен хранителен режим.

6. Нова година

Топ 8: Най-разпространените традиции в огнената Испания

Испанците посрещат новата година, освен с коледни звънци, с грозде. На 31 декември вечерят със семействата си до 12 часа. След това идва ред на звънците. Преди това, естествено, са приготвили гроздето – 12 броя - по едно зърно за всеки камбанен звън. Това е нещо подобно на нашата баница с късмети – всяко зърно има символика – едно за здраве, друго за късмет и така нататък.

7. Разписания
Както вече споменахме, Испания е страна, изпълнена с живот. Магазините отварят късно, хора има на улицата по всяко време, баровете и ресторантите са отворени до късно. Испанците стават рано и си лягат късно. Обядват между 14 и 15 ч., вечерят около 21 ч.

8. Хайде на мезетата!

Топ 8: Най-разпространените традиции в огнената Испания

Тапас, както ги наричат испанците, са специфични мезета. Обикновено се поднасят на шиш и с напитка. Сервират се в повечето барове, хапват се на крак. В Испания можете навсякъде да опитате всякакви шантави вкусове от ястието и то на различни места. 

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay