Facebook влияе на здравето ни

"Приятелите" в социалната мрежа могат да повлияят на начина ни на живот

Facebook влияе на здравето ни

Въпросите за психиката винаги са били доста сложни, що се отнася до това какво и по какъв начин влияе на хората. Научноизследователски екип от Университета на Южна Калифорния се е заел със задачата да разбере човешките отношения и как всъщност се отразяват върху здравето ни.

В ново проучване, публикувано в списание Science, се казва, че благодарение на социалните мрежи, може да се промени поведението на човек и състоянието на организма му.

"Оказва се, че първо трябва да се установи социалната структура и динамиката на дадена група в онлайн средата, което може да доведе до ограничаване на пушенето или до предотвратяване на полово предавани болести", казва Томас Валенте, професор по превантивна медицина.

На достъпен език това ще рече, че ако се повлияе на "лидерите", то и мисленето на техните "последователи" може да бъде променено.

Така или иначе, през целия си живот човек принадлежи към различни референтни групи, които му влияят. Той се причислява към тях въз основа на предпочитанията си, а впоследствие придобива и поведението на групата. Това се отнася и за социалните мрежи. В зависимост от личните ни "лидери на мнение", ние променяме дори начина си на живот.

Според професор Валенте, отделната субгрупа се нуждае от различни методи за повлияване. Всеки неин член има сходно здравословно състояние, но преди да се въздейства, трябва да се разбере комуникацията между хората вътре в нея. Изследователите са установили, че първо трябва да окажат влияние върху най-уважаваните членове на субгрупата, като те ще предадат информацията на останалите.  

"Повлияем ли на един човек във фейсбук, който принадлежи на определена група, ще можем да повлияем на всички. По този начин ще повишим общественото здраве и ще сме по-ефективни спрямо опазването му", казва още Томас Валенте.

Идеята е, че когато видим човек, на когото симпатизираме, да качва снимки или сведения как спортува, ние ще се заинтересуваме. Дори бихме опитали, ако ни се стори достатъчно интересно. По същия начин стои и въпросът със сериозните болести. Ако някой от приятелите ни публикува мнението си или информация по даден въпрос, ние ще бъдем пряко ангажирани с неговите размишления.  

А вие податливи ли сте на такова влияние?

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 10.07.2012|14:32
Залагам на личната комуникация ,а не чрез социалните мрежи!
11
Не е посочен 10.07.2012|13:45
затова и аз все по-рядко влизам там,клюкарник голям е наистина!
10
Не е посочен 10.07.2012|10:21
Не само фейсбук,. но и като цяло социалните мрежи навлязоха сериозно в живота ни и започнаха малко по малко да му влияят.
9
Не е посочен 10.07.2012|09:28
аз лично не съм от хората,които позволяват социалните мрежи да им повлияят по някакъв начин,влизам за по 10 минути и никак не се задълбочавам,предпочитам да контактувам с хората по стария начин
8
Не е посочен 09.07.2012|15:50
Ооо само не се опитвайте да ми пробутвате теорията колко е полезна социалната мрежа за нас,защото заради тъпият фейс хората вече не изпитват нужда да се виждат само качват снимки и чакат лайкове,звънят си по скайпа с видео и все едно са излезли заедно!
7
Не е посочен 09.07.2012|15:42
В случая тази глобална мрежа не влияе на здравето, а на психиката ни. От нас зависи дали ще се поддадем на видяното или чутото. А и зависи кой е нашият идол, на който подражаваме. Ако е някоя поп-фолк изпълнителка, надали ефекта върху здравето ни ще е добър.
6
Не е посочен 09.07.2012|15:39
Но осъзнаваме ли го напълно? Струва ми се страшно така лесно да бъдеш подмамен и впримчен от една идея, било тя спиране на цигари или подстрекаване към спорт.
5
Не е посочен 09.07.2012|15:37
Манипулацията си има и положителни черти, а фейсбук е идеалното място за подобен род пропаганда и промиване на мозъци, особено ако са податливи на внушения.
4
Не е посочен 09.07.2012|14:39
Нищо кой знае колко сензационно, просто социалните контакти на много хора се преместиха и в мрежата. Иначе за влиянието на средата върху индивида, си го знаем.
3
Не е посочен 09.07.2012|14:29
Ми да...стига с този глупав фейс, и той омръзна вече..
2
Не е посочен 09.07.2012|14:16
Абе аз честно казано не одобрявам много висенето във фейса...
1
Не е посочен 09.07.2012|14:01
Хубаво е да науча че сред всички негативни влияния за които обвиняват фейсбук, все пак се оказва че има и добра страна от влизането в тази социална мрежа.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay