Полезно за децата: Кампания за безплатен скрининг на зрението

Заведете детето си на лекар, за да предотвратите всякакви очни проблеми

Полезно за децата: Кампания за безплатен скрининг на зрението

Обърнете внимание на зрението на вашето дете - то е безценно! Задължително веднъж годишно правете очен сининг или преглед при офталмолог.

Доброто зрение е изключително важно за правилното развитие на всяко дете. Освен корекция на зрението, ако е необходима, очният специалист може да открие редица заболявания. Тяхното установяване навреме би могло да спаси зрението и дори здравето на вашето дете.

Ето защо от KWIAT стартират кампания за редовна профилактика на зрението на деца и младежи до 18-годишна възраст. Тя ще продължи от 15 септември 2014 до 31 октомври 2014 година. Целите й са:

1. Кампанията на KWIAT за безплатен скрининг и редовна профилактика на зрението цели повече деца и младежи да бъдат прегледани от специалист, за да бъдат открити, лекувани и коригирани навреме очните заболявания на възможно най-много деца в България.

2. Мащабно популяризиране на необходимостта от редовна профилактика на зрението най-вече сред деца и младежи до 18 години.

3. Проява на обществена ангажираност и социална отговорност от страна на KWIAT и партньори от оптичния и други браншове, с които заедно да допринесем за подобряване на очното здраве и здравна култура на хората в България.

Всички оптики и кабинети, включени в инициативата, може да откриете в уебсайта на KWIAT.

Първи прегледи
Задължителните профилактични прегледи при детски офталмолог трябва да се случват веднъж годишно. Първият очен преглед за всяко дете трябва да бъде направен преди то да навърши една година и по-конкретно, когато бебето навърши 6 месеца.

Ако всичко е наред, детето трябва да бъде прегледано от офталмолог отново в периода между 3 и 5 годинки. С повишено внимание трябва да подходят родителите, ако в семействата им има страдащи от очни проблеми и заболявания. В никакъв случай не бива прегледът да се отлага за времето, когато детето тръгва на училище!

Родителите не бива да забравят, че ако детето им не вижда добре, то най-вероятно не знае за това или не може да каже. Колкото по-рано се открие даден проблем, толкова по-голям е шансът той да бъде коригиран навреме и да се помогне на детето да не изостава в своето развитие.

Специфики на очилата за деца
Диоптричните рамки и слънчевите очила за деца трябва да бъдат по-издръжливи, по-лесни за приспособяване, по-леки, още по-удобни и по-безопасни, отколкото тези за възрастните. Децата виждат различно от големите, затова особено за по-малките от тях е добре очилата да са кръгли и с по-големи стъкла, за да не се намалява полето им на виждане.

Изключително важно по отношение на спецификата на детските очила е, те да са анатомични и леки, и да прилягат плътно по извивката на носа. Тежките очила могат да наранят костта на носа, която в детска възраст бързо се променя. В този смисъл анатомична структура на детските очила е изключително важна. Тя, както и показатели като антиалергичност, антибактериалност и олекотеност са характерни за колекциите детски диоптрични рамки KWIAT JUNIOR, SOLANO JUNIOR и SWING от KWIAT. Моделите в тези линии са специално разработени за деца от 0 до 18 години.  

KWIAT създава специални модели детски очила, взимайки предвид множество фактори като: големина и форма на детското лице, нос, вежди, скули, нивото и отдалечеността на ушите, както и разстоянията между тях.

В зависимост от годините KWIAT предлагат модели от 0 до 3 годинки, от 4 до 7, от 8 до 12 и над 13 години.

Слънчевите очила за деца
Слънчевите очила са моден аксесоар, който децата и особено тийнейджърите носят не само през лятото. Установено е, че в детските очи попадат 75% от ултравиолетовите лъчи, докато в тези на възрастните - едва 10 на сто. Затова децата имат изключително голяма нужда от качествени слънчеви очила с най-добрата UV защита и с поляризация, които наистина да предпазват очите им. Такива именно са моделите от колекциите KWIAT Junior (за деца от 5 до 13 години) и KWIAT Comfort (за деца от 10 до 18 години), SOLANO и SWING, които освен диоптрични предлагат и слънчеви модели очила.

Избор на очила
При избора на детски очила е важен както синхронът между лекар и оптик, така и участието на самото дете. Това важи с особена сила за диоптричните очила, за да може детето по-лесно да ги приеме и свикне с тях. Аксесоарите тип играчки също могат да помогнат на детето да възприеме по-лесно носенето на очила. Към играчките - поставки за очила, децата проявяват силен интерес. Приятелят на моите очила - "Фифи", е гумена играчка-аксесоар под формата на различни животни, които българската марка очила KWIAT предлагат заедно с детските модели очила.  

За подрастващи
При подрастващите на възраст до 12 г. модата при очилата силно се влияе от познатите им анимационни филми и детски сериали. В тази възраст силно се изявяват стремежът към подражание и интересът към по-цветните и екстравагантни очила. Поради по-големия обем уроци, работа с компютър и различни устройства е добре очилата да са в светли тонове, цветни и също е важно да не ограничават полето на виждане, да не падат от лицето при спорт или навеждане и да не деформират носа.

За тийнейджъри
Голям хит сред младежите са и фосфоресциращите цели очила или само дръжки, които тинейджърите могат да намерят в колекциите KWIAT Junior и KWIAT Comfort. Антиалергичните покрития, каквито имат всички модели на KWIAT са изключително важни за тинейджърите с проблемна кожа.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay