Естествени съставки в борбата с косопада

Естествени съставки в борбата с косопада
Pexels

Косопадът е сериозен проблем, който засяга както мъжете, така и жените. Причините за загуба на коса са хиляди- смяна на сезоните, липса на определени витамини, различни кожни проблеми, хормонален дисбаланс и много други. Косопадът е и един от най-често срещаните пост- ковид симптоми. 

Първата стъпка винаги трябва да бъде правенето на изследвания, с цел изключване на по-сериозни проблеми. Ако се окаже, че вашият косопад се дължи просто на смяна на сезоните или пък стрес, има някои естествени средства, които можете да използвате, за да се справите с него. 

1. Зелен чай

В проучване изследователите поставят екстракт от зелен чай върху скалповете на участниците, за да видят как това ще помогне за възстановяването на косата. След 4 дни тяхната активност на растеж на косата се е увеличила много. В допълнение към това, зеленият чай предпазва кожата на скалпа, като същевременно подобрява състоянието на космените фоликули. 

2. Сок от лук

Лукът има силна и леко неприятна миризма, но е доказано, че  насърчава растежа на косата. Той е особено ефективен при алопеция ареата, състояние, при което косата пада на петна в различни части на тялото. Начинът, по който сокът от лук помага е като подобрява кръвообращението на скалпа. Всичко, което трябва да направите, е да блендирате няколко глави лук, да изстискате сока и да го нанесете върху скалпа си за 15 минути, преди да го измиете с шампоан.

3. Маска с яйчен жълтък

Яйчните жълтъци съдържат сяра, която е жизненоважна за косата и нейния растеж. Въпреки че са необходими още доказателства, че яйчните жълтъци могат да стимулират растежа на косата, няма да навреди да опитате домашно приготвена маска. Можете да смесите 2-3 жълтъка с 2-3 капки лимонов сок и да нанесете маската върху скалпа. Сложете шапка за душ, след което оставете маската да действа 20 минути, преди да я измиете. 

4. Женшен

Женшенът има много полезни свойства, включително това, че има положителен ефект върху растежа на косата чрез стимулиране на космените фоликули. Начинът, по който можете да консумирате женшен, е като го приемате под формата на добавка. Въпреки това, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да вземете каквито и да било хапчета.

5. Масло от тиквени семки

В проучване от 2014 г. изследователите събрали мъже, които са имали анамнеза за алопеция или плешивост. Тези, които са приемали 400 мл масло от тиквени семки в продължение на 6 месеца, са имали 40% увеличение на растежа на косата. От друга страна, тези, които са приемали плацебо, са имали само 10% увеличение.

За да го нанесете, трябва да го затоплите малко и да го поставите върху сух скалп, като масажирате. След това трябва да покриете главата си и да оставите маслото за около 20 минути. След това измийте косата си, както обикновено.

6. Женско биле

Флавоноидите, фитоестрогените и други, които присъстват в женското биле, могат да се окажат полезни за растежа на косата. Тъй като е трудно да се намери корен от женско биле, можете да използвате чай и да го смесите с прах от индийско цариградско грозде или къна, за да направите хубава паста. Много хора използват тези смеси за различни проблеми с косата, включително пърхот и цъфтящи краища. 

7. Червен пипер

Известно е, че червеният пипер подобрява кръвообращението и затова би било полезно да го опитате срещу косопад. Можете да го смесите с малко зехтин и да направите паста. Нанесете тази паста върху скалпа, изчакайте 10-15 минути и изплакнете.

8. Сау палмето

Това не е много често срещана съставка, но 2-годишно проучване установява засилен растеж на косата при мъже, страдащи от плешивост. Участниците приемали 320 мг палмето всеки ден в продължение на 2 години и в края на проучването те имали значителен растеж на косата. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay