Грешки в стилизирането на косата, които водят до увреждане и косопад

Грешки в стилизирането на косата, които водят до увреждане и косопад

Колкото и да ни се иска косата ни винаги да изглежда добре, трябва да разберем, че това няма да се случи просто така. За да поддържаме хубава прическа трябва да се отнасяме се внимание и грижа към косата си, избягвайки техники и процедури, които биха могли да доведат до увреждане на косъма или косопад. Според изследване от 2018 г., приблизително 40% от жените в САЩ изпитват прекомерна загуба на коса при оформяне. Има толкова много често срещани навици които могат да допринесат за косопад. Представяме ви няколко лоши идеи в стилизирането на косата, които водят до пагубни последствия.

Прекомерна термична обработка

Всеизвестен факт е, че топлинното оформяне е враг на здравата коса. Когато прилагате силна топлина към кичурите си, вие отслабвате здравината на косъма, като по този начин увеличавате вероятността от увреждане и косопад. Никога не трябва да изправяте или къдрите мокра коса, тъй като водата буквално изпържва косата ви и може да отнеме много време и процедури, докато я възстановите до нормалната ѝ еластичност.

Не забравяйте да използвате продукт за топлинна защита дори и преди сешоар. Също така е важно да вземете предвид текстурата на косата си, когато оформяте с топлина. За гъста или къдрава коса използвайте дифузер и поддържайте ниската температура - това ще подобри вида на къдриците ви и ще ги направи еластични. Ако имате фина или боядисана коса, задайте ниска температура, за да постигнете блясък.

Твърде стегната опашка

За съжаление твърде стегнатите опашки и плитки могат да доведат до косопад около линията на косата и дори в темето на главата ви, тъй като предизвикват прекомерно натоварване на космените фоликули. Този тип косопад е известен като тракционна алопеция.

Носенето на стегната опашка от време на време няма да доведе до тежки последици. Но повтарящото се напрежение върху космения фоликул ще компрометира способността му да произвежда и поддържа здрави нишки Така че, когато връзвате косата си, опитайте се да се придържате към разхлабен стил като разпусната плитка или нисък кок. Използването на копринен ластик е най-лесният начин за ограничаване на щетите.

Грешки в стилизирането на косата, които водят до увреждане и косопад

Спане с коса на опашка

Спането с коса на опашка е още една голяма грешка. Още веднъж, това може да доведе до тракционна алопеция, предизвикана от постоянното дърпане, когато косата ви е вързана твърде здраво. Това постоянно напрежение води до възпаление на космените ви фоликули, което ги уврежда, и вследствие на това те не могат да завършат цикъла си на растеж. Също така, триенето между косата и възглавницата може да доведе до отслабване на косъма и разкъсване на краищата.

Ако имате права или чуплива коса, оставете я разпусната или на разхлабени кок или плитка. Ако имате къдрава коса, използвате копринена шапка или качулка през нощта. Така ще избегнете накъсване и ще предотвратите увреждането на косата.

Твърде често разресване

Прекомерното разресване може да натовари скалпа ви, което води до накъсване и изтъняване на косата. След 4-седмично проучване, изследователи установяват, че косопадът намалява след по-рядко разресване.

Решете косата си само, когато е необходимо и го правете преди миене, докато косата е още суха, тъй като косъмът е по-крехък, когато е мокър. След душ, използвайте гребен с широки зъбци, след което оставете косата да изсъхне на въздух или оформете със сещоар (и топлинна защита.)

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay