Ботокс – другото име на вечната младост

Убиецът на бръчките

Какво е Ботокс (Ботулинов токсин)?

 

Ботулиновият токсин представклява невротоксин тип А, синтезиран от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum.

 

Според специалисти той е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите и между веждите. Не изисква специална подготовка преди или след манипулацията, адаптира се за всеки пациент индивидуално и има обратим ефект. Процедурата на прилагане трае около 15 минути.

 

"Ботокс" се прилага изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Това са бръчките, които възникват в резултат на непрекъснатата дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някакви емоции – радост, гняв, тъга, учудване и т.н. В млада възраст кожата е еластична и гъвкава и бързо възстановява гладкия си вид.Към 25 години се забелязват първите линии и бразди, а след 30 и първите мимически бръчки. Най - подходящи за терапия с Ботокс са пациентите на възраст 30+ години (30 – 55 г.). При тях кожата е със запазена еластичност и не увисва след релаксацията на мускула.

Процедурата не се препоръчва в долната половина на лицето, защото мускулите образуват сложна плетеница и възможностите за чисто анатомични индивидуални особености тук са по-големи.

 

Не толкова популярни са някои други приложения на ботулиновия токсин. Той се прилага успешно и за лечение на хиперхидроза – засилено потоотделяне на подмишници, длани и стъпала.

 

Каква е процедурата?

 

Инжектира се със свръхтънка игла, поради което не е необходима локална анестезия. Препаратът блокира предаване на нервния импулс от неврона към мускулното влакно като по този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре, вследствие на което бръчките се изглаждат.

Всяка процедура започва с консултация. Вие обсъждате с лекар специалист целите на инжекциите, очакваните резултати, възможните противопоказания и усложнения, след което се подписва информационно съгласие за процедурата. Процедурата се извършва в предварително уговорен ден и час. Кожата се почиства добре. Отбелязват се точките, в които ще се апликира ботокс. Лекарят определя количеството, което ще се инжектира. Пациентът е в седнало или полулегнало положение. По време на инжектирането може да има усещане за убождане, парене или разпъване, което отминава веднага след това. В края на процедурата се поставя охладена маска върху лицето за 10 минути.

 

 

Колко време трае ефектът?

 

Първите промени се отбелязват след 72ч. Максималният ефект се наблюдава средно на 14-15 ден след инжектиране, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца. Повторно инжектиране може да се направи най-рано след 2 месеца. Следваща апликация на ботокс се прави 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 8-12 месеца.

 

Какво трябва да се прави след процедурата?


Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на препарата.

 

Какво не трябва да се прави след процедурата?

 

Не трябва да масажирате и натискате инжектираните места. Да не се поставят активни козметични продукти – кремове, гелове, маски. Не предприемайте козметични процедури като пилинг и масаж на лице поне за 72 часа.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay