Ето защо времето лети по-бързо, когато остаряваме

Всички знаем чувството

Ето защо времето лети по-бързо, когато остаряваме

Изпитвали сте чувството, че всяка следваща година минава по-бързо от предишната, нали? Забелязахме това и се поинтересувахме каква е причината. 

Когато сме на 1 година, 1 година е 100% от нашия живот. Когато станем на 50, 1 година е 1/50 от нашия живот. Като сравним 1 година с продължителността на целия ни живот до момента, това показва колко бързо ни се струва, че лети времето. 

Когато сме на 50 години, 1 година е 2% от целия ни живот. Времето и парите са двете неща, които хората пестят и харчат. Някои казват, че времето е пари. 

Графиката е измислена от Максимилиан Киер, консултант по дизайн на BMW от Австрия, въз основа на изявлението на философа Пол Джанет. Така звучи в опростена форма: 10-годишно дете чувства 1 година като 1/10 от живота си, а 50-годишен човек я смята за 1/50. Междувременно целият живот очевидно е постоянна (или абсолютна) стойност. Когато едно дете е само на един месец, една седмица е една четвърт от живота му и изглежда вечност. Ако сте на 14 години, 1 година е около 7% от живота ви и също изглежда доста голяма разлика. И все пак на 30-годишна възраст една седмица е само една малка част от живота и една година за 50-годишен човек е само 2% от живота, така че субективно чувствате тези интервали като незначителни и ни се струва, че минават твърде бързо. 

Когато сте на 90 години, 1 година е 1, 01% от живота ви. С други думи, колкото по-дълго живеем, толкова по-кратка ни изглежда всяка година, сравнена с целия ни живот.

И не забравяйте, че ако ви се струва, че една година лети много по-бързо от предишната, не сте луд - просто остарявате.

Затова се насладете на всеки щастлив момент, защото след няколко години тези моменти на радост ще се минават по-бързо и по-бързо. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay